Pau Navarro va deixar de ser regidor el 22 de juliol i el seu lloc el va ocupar Elena Montesinos. / Arxiu
El Ple de l’Ajuntament de Rubí que es va celebrar aquest dijous va estar centrat principalment en les dures crítiques que tots els grups de l’oposició van dirigir al govern de la ciutat i especialment a En Comú Podem (ECP). El moviment de Pau Navarro, que el 22 de juliol va deixar de ser regidor i l’endemà va passar a ser assessor de govern, no ha agradat gens als grups municipals que estan a l’oposició, ni per les formes ni pel fons, ja que el fitxatge del nou assessor ha vingut acompanyat per un canvi en aquest àmbit en què es desvinculen formalment els càrrecs eventuals de projectes concrets.
El portaveu d’Esquerra Republicana (ERC), Xavier Corbera, va titllar “d’hipòcrita” el comiat que es va fer del ja exregidor en el Ple de juliol i va carregar contra els canvis que s’han fet en els càrrecs eventuals: “Això només genera ombres de dubte i el que surt perjudicat és el govern, que no defineix la tasca dels assessors i denota que no té un projecte de ciutat”.
Des del grup de Ciutadans (Cs), Roberto Martín va qualificar de “vergonyosa” l’escena de comiat de Navarro i considera que és “una infàmia més d’En Comú Podem, una farsa que porten venent des de fa temps amb el seu discurset d’esquerra progre”, a més d’afirmar que no hi ha distincions entre els socialistes i els comuns.
Per la seva banda, el regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni García, va reiterar que “els càrrecs escollits a dit no haurien d’existir” i va recordar que en el mandat passat, Iniciativa per Catalunya Verds, ara absorbida dins la coalició d’ECP, “criticava l’endollisme, el clientelisme i el nepotisme que ara practiquen sense cap mena de pudor”. També va insistir que els rubinencs “tenen dret a saber les funcions de les persones que han estat escollides a dit”.
Pel que a l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), la regidora Betlem Cañizar va carregar contra Navarro, recordant que el seu càrrec ara passarà a costar a l’Ajuntament 5.000 euros mensuals: “Tan dur és desenganxar-se de la cadira institucional? Nosaltres ho fem cada quatre anys i sobrevivim”. A més, també va qüestionar la idoneïtat del càrrec i va criticar que siguin els comuns qui hagin fet aquesta maniobra: “Després ens estranyem de la desafecció i dels índexs d’abstenció. Ens fa vergonya perquè ICV va ser molt crític amb això i encara més Podemos, que en teoria ve del 15M”.
Pel que fa al govern, la regidora d’ECP Ànnia García va defensar que la incorporació de Pau Navarro al govern és “una bona notícia perquè és una persona que coneix l’Ajuntament, el projecte i la ciutat”. Per la seva banda, el portaveu dels comuns, Andrés Medrano, va recordar que no és una decisió de la coalició, sinó únicament personal, avalada per En Comú Rubí, deixant al marge de la decisió a Podem. El portaveu socialista, Moisés Rodríguez, va destacar que el fitxatge de Navarro és “una oportunitat” i que el govern “no volia perdre l’estima i el treball que havia demostrat al llarg del temps”. Pel que fa al canvi en els càrrecs eventuals, Rodríguez va defensar que “els assessors estan per treballar i aportar” i que prioritzen que siguin “més polivalents i no acotar les seves tasques”.
Llum verda a la coberta de la plaça Salvador Allende
Pel que fa als projectes que van passar pel ple, hi va haver unanimitat en la reforma del carrer Cadmo i en la reparació d’alguns carrers del polígon Rubí Sud. En canvi, la coberta de la plaça Salvador Allende va tenir els vots en contra d’ERC i l’AUP i l’abstenció de VR i Cs. El regidor Xavier Cots va criticar el projecte perquè “no dignifica la plaça” i perquè no inclou la plantació d’arbrat.
També es va aprovar la nova ordenança de prevenció i gestió de residus i neteja viària, que preveu sancions per perseguir les conductes incíviques al voltant d’aquesta qüestió.
Es milloraran els serveis educatius dels 0 als 3 anys
En el capítol de mocions, la més destacada és la que va presentar l’AUP i que es va aprovar per Junta de Portaveus. Es tracta d’un text que demana millorar els serveis educatius destinats a la petita infància, entre els 0 i els 3 anys. Entre les propostes que recull la moció, hi ha l’estudi una possible gestió directa de totes les escoles bressol municipals.
També es va aprovar per Junta de Portaveus una moció presentada pel PSC i ECP per demanar que es recuperin els nivells d’activitat sanitària als Centres d’Atenció Primària.
Per últim, es van aprovar dues mocions més que van entrar per urgència, una per reiterar el compromís de Rubí amb la pau i l’altra per defensar els drets de les dones a l’Afganistan.