El Ple extraordinari forçat per Esquerra Republicana per tractar el tema del dispositiu de seguretat va evidenciar que l’oposició no està satisfeta amb les explicacions que ha donat el govern sobre la seguretat durant el festival Primavera Pop, ni abans ni després del Ple. Cal recordar que una hora i mitja després de la finalització del concert, una dona va ser mortalment atropellada al voral de la c-1413, un lloc on hi havia molts cotxes aparcats tot i que no està permès.
El plenari va començar a les 23 h, un horari insòlit, i a més l’emissió en streaming va tenir múltiples problemes de so. Les intervencions de la regidora socialista Marta Oliva, el regidor d’ERC Xavier Corbera, i la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, no es van poder escoltar correctament.
Va ser un debat molt tens, en què la regidora de Seguretat, Marta Oliva, va tornar a repetir les explicacions que ja havia donat al Ple ordinari, després que el govern local intentés sense èxit anular el ple extraordinari. Oliva va dir que “no es va superar l’aforament màxim” del recinte i que en cap moment “va perillar la integritat de la gent”. Sí que va reconèixer que un moment de la tarda 200 persones van aconseguir entrar per una zona en què no es podia, però que això no va suposar cap problema de seguretat perquè estava garantida l’evacuació de 18.000 persones.
El portaveu d’Esquerra, la força política impulsora del Ple, va ser molt crític i va posar en dubte que la ciutat estigués preparada per acollir aquest esdeveniment: “Va haver-hi un descontrol absolut, la seguretat va quedar desbordada per milers de persones”. També va dir, abans que l’alcaldessa, Ana M. Martínez, li tanqués el micròfon per haver esgotat el temps d’intervenció, que no es creu la versió del govern i que només els han fet arribar un document relatiu a la seguretat, el Pla d’Autoprotecció, obligatori per llei, que no té ni signatura electrònica.
El portaveu de Ciutadans, Roberto Martín, va preguntar per què en el Pla d’Autoprotecció no es fa cap referència a la concurrència que hi ha a la via c-1413, un fet que es repeteix cada any per Festa Major i recorda que encara que la via és de la Generalitat, l’Ajuntament mai ha demanat restringir l’accés: “La competència és de la Generalitat i dels Mossos, però l’Ajuntament mai ha sol·licitat tallar la via sabent de la perillositat que els vianants circulin per aquí. Crec que hem sobreestimat la capacitat de Rubí per assumir aquest tipus d’espectacles”.
Per la seva banda, el regidor de Veïns per Rubí, Toni García, va anar en la mateixa línia que Ciutadans, interrogant al govern sobre per què no es va valorar cap risc a la c-1413: “Tots sabem el que passa durant la Festa Major i altres moments”, i va afegir que quan s’organitzen grans esdeveniments cal “habilitar zones d’aparcament”.
L’AUP va posar l’èmfasi en la necessitat de fer una bona gestió relacionada amb la mobilitat i va posar en dubte la necessitat de fer activitats d’aquesta magnitud. També va demanar al tram final que l’Ajuntament contestés algunes de les preguntes que s’havien llençat i que havien quedat en l’aire i Ana M. Martínez va recollir la petició per explicar que estan preparant un monogràfic en què “es passarà tota la informació que han demanat” i també es recolliran propostes de millora de cara a la Fesa Major.
La màxima responsable municipal també va avançar alguna d’aquestes propostes, com ara habilitar aparcaments en altres punts de la ciutat amb bus llançadora. Finalment va mostrar la seva incomprensió en relació a la posició dels altres grups municipals i va desvincular l’atropellament del dispositiu de seguretat: “No sé què més volen. És ridícul pensar que el dispositiu es va fer malament. El concert no va generar cap incident excepcional. Lamentablement, el que va passar després hauria pogut passar en qualsevol lloc”.