Redacció
Tots els grups a l’oposició, excepte VOX, han presentat al·legacions a l’ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions, que es va aprovar inicialment al novembre de l’any passat. Això sí, els canvis que demanen són radicalment oposats entre ells en funció del partit.
.
Ampliar la Zona
Per a ERC, tots els centres escolars, els centres de salut, els equipaments juvenils i els de la gent gran de tota la ciutat, així com tot el barri de la Plana del Castell, haurien d’estar dintre de la zona restringida. Segons el regidor republicà Xavier Cots en la implantació s’ha apostat per una zona de mínims ‘per cobrir l’expedient’ quan s’hauria d’ampliar perquè és una necessitat no només pels beneficis mediambientals sinó per la salut dels ciutadans.
En aquest sentit, ERC també proposa que les excepcions gratuïtes anuals per creuar la ZBE siguin d’un màxim de 10 i no 24 com estableix l’ordenança o bé 24, però que s’hagi d’abonar una taxa. A més, demanen que els veïns que hagin d’accedir a la zona demostrin que són residents i que tenen un aparcament propi.
Per Veïns per Rubí, els centres educatius de la Bruna, Maristes i l’escola Montessori haurien d’estar inclosos en la zona. Pel que fa a les excepcions per situació econòmica, l’ordenança estableix que estaran exempts de complir les restriccions els rubinencs que no superin uns determinats ingressos com són entre 2 i 5 vegades l’IPREM segons els membres de la unitat familiar. VR considera que aquesta xifra s’hauria d’incrementar entre els 2,5 i els 6.
En Comú Podem (ECP) no ha presentat al·legacions a però sí al projecte tècnic, i concretament a la delimitació de la zona. ECP vol incloure els centres escolars adjacents al mapa de la ZBE, com són la Bruna, Maristes i escola Ribas, i estudiar restriccions similars al voltant d’escoles, instituts i centres sanitaris que queden fora de la delimitació.
Aturar la implementació
Dues de les al·legacions de l’Alternativa d’Unitat Popular demanen directament aturar la implementació de la ZBE perquè no s’ha respectat el dret a la participació ciutadana i perquè no va acompanyada d’una memòria d’impacte ambiental ni deixar clar quins són els objectius a assolir. L’AUP també demana un pla per reforçar el transport públic. En cas que no s’accepti la retirada per engegar un nou projecte més ambiciós, la formació assembleària també presenta al·legacions al projecte aprovat inicialment.
Aquestes demanen que s’inclogui els centres educatius de la Bruna, Maristes, l’Escola Ribas i el Casal de la Gent Gran en l’espai restringit, que l’horari d’aplicació sigui de 7 a 22 h, que s’instal·li una càmera de control al pont del carrer Sant Joan i una nova estació de monitoratge de la contaminació.
Mesures econòmiques
El Partit Popular ha presentat al·legacions al projecte de cara a reduir l’impacte econòmic que la ZBE pot suposar pels rubinencs. Així proposa una rebaixa de l’impost de circulació, el reforç del transport públic i nous aparcaments perifèrics. També demanen que la moratòria de l’aplicació s’allargui i que quedin exempts els autònoms i pimes i tots els vehicles de servei públic.
En contra de la ZBE
VOX no ha presentat al·legacions al projecte, ja que “estem en contra de l’existència de zones de baixes emissions, com ja hem explicat”, assenyala Nerea Andrés, portaveu del grup, qui afegeix que la voluntat del seu partit “és eliminar la de Rubí i la de la resta del territori nacional”. Segons Andrés, VOX està estudiant “amb quina fórmula anem a combatre aquesta imposició de Brussel·les i dels partits de consens progre”.
NOTÍCIES RECENTS