L’equip de govern està enllestint una nova ordenança que regularà la verificació d’habitatges buits, una norma que permetrà conèixer exactament quants pisos estan desocupats a la ciutat amb l’objectiu de poder reincorporar el màxim possible al mercat immobiliari. La nova ordenança, que es podria aprovar aquest mateix estiu, contemplarà sancions per als grans tenidors de pisos buits, bancs i entitats financeres, que sense una causa justificada no els posin al mercat.
Segons les dades que disposa el consistori, obtingudes a partir del padró d’escombraries, a Rubí hi ha 4.428 pisos buits, 776 dels quals són propietat d’entitats bancàries. D’aquests quasi la meitat són propietat del BBVA (379) i la Sareb (196). Aquestes dades no són del tot exactes, ja que pot incloure un nombre indeterminat d’habitatges que realment no estan en desús. Seria el cas d’aquells que tenen llogaters sense empadronar, que es fan servir per familiars dels propietaris, que formen part d’una herència compartida o que formin part d’una promoció immobiliària sense finalitzar, entre altres situacions anòmales.
La nova ordenança permetrà disposar de dades més ajustades a la realitat. Segons la regidora d’Habitatge, Marta García, “amb aquesta nova ordenança podrem filar molt més prim i obrim la porta a sancionar els grans tenidors de pisos buits”.
Tot i això, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora han insistit que el govern local continuarà apostant per la mediació abans de recórrer a les multes econòmiques. Per García, la mediació “dona molts bons resultats i l’experiència en altres municipis demostra que la via sancionadora no és efectiva”.
La nova ordenança ja està redactada i es troba en període d’exposició pública. Fins al 25 de maig els rubinencs poden fer aportacions o suggeriments al document. En concret, poden fer aportacions en relació als problemes que es pretenen solucionar amb l’ordenança, sobre la necessitat i oportunitat de la seva aprovació, sobre els objectius de la norma i sobre les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
Les peticions es poden enviar per correu electrònic a l’adreça [email protected].