Maria Barbal ha presentat el seu darrer llibre a Rubí. / J.A. Montoya
La carpa del Racó del Llibre ha acollit aquest dijous al vespre la presentació de Tàndem, el darrer llibre publicat de Maria Barbal. L’onzena novel·la de l’escriptora catalana presenta dos personatges en l’etapa vital de la maduresa, l’Armand i l’Elena, un home i una dona que intentaran desfer-se de tot allò que els té atrapats i recuperar l’espontaneïtat i l’alegria del present.
‘Tàndem’ ha rebut el Premi Josep Pla 2021, que ha coincidit amb el reconeixement de l’autora amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany. “Rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha estat una sorpresa majúscula”, afirma Maria Barbal.
La història està ubicada al barri de Sants a Barcelona des d’una mirada de barri, de proximitat i familiaritat. El llenguatge dels protagonistes és un català senzill i planer, propi dels habitants de Barcelona, molt diferent del vocabulari complex procedent de la comarca del Pallars Jussà que apareix en algunes novel·les de Barbal, escriptora nascuda a Tremp.
La professora rubinenca Rocío Ávila, presentadora de l’acte, ha explicat que l’obra literària de Maria Barbal compta amb diversos personatges vinculats al món de la docència, com és el cas de l’Elena, una exprofessora de parvulari. L’Elena s’acaba de jubilar i troba a faltar la seva feina, passar temps amb criatures i viure el seu món de fantasia i màgia, on es suggereixen qüestions, però no es diuen. “La companyia dels infants de l’escola omplia el seu buit existencial”, en paraules de l’autora.
L’autora va signar exemplars de ‘Tàndem’ després de la presentació. / J.A. Montoya
En canvi, l’Armand és un personatge que ja ha viscut gran part de la seva vida i les experiències viscudes li fan tenir una actitud clara i tranquil·la. Els dos protagonistes aprenen a viure plenament i amb una mentalitat moderna. L’escriptora de Tremp considera que la relació d’entesa entre l’Armand i l’Elena és fonamental: “Sense la comprensió no hi ha tàndem, si no entens l’altra persona no pots anar conjuntament a la vida”.
Durant la presentació, exalumnes de l’Institut Duc de Montblanc han llegit fragments de diversos llibres de l’autora com el clàssic Pedra de Tartera, País íntim o Mel i metzines. A més, l’acte ha comptat amb la participació del president d’Òmnium Rubí, Martí Pujol, qui ha destacat la rellevància de l’obra de Maria Barbal en la cultura i la literatura catalana.