El curs 2021-2022 ha arrencat aquest matí pels 10.282 infants i joves que cursen educació obligatòria als centres educatius de Rubí. D’aquests, 699 van per primer cop a l’escola, 2.116 fan educació infantil, 4.653, primària, i 3.513, educació secundària obligatòria.
Les escoles i instituts viuran algunes novetats en l’aplicació de les mesures de prevenció de la covid-19. Els alumnes vacunats amb la pauta completa o que ja hagin passat la malaltia no hauran de confinar-se en cas de contacte estret amb un positiu. Per tant, a la pràctica significa que les quarantenes generals s’eliminen a partir dels 12 anys i només les hauran de fer els no vacunats. En edats inferiors, com encara no s’ha autoritzat l’ús de la vacuna, la normativa és la mateixa que l’any anterior.
Una altra novetat és que es permetrà la convivència de diferents grups bombolla al pati i, tot i que les entrades i sortides dels centres seran esglaonades, es deixarà que les famílies accedeixin fins a la zona d’esbarjo. Pel que fa a l’ús de la mascareta, es manté obligatòria a partir dels sis anys, com a mínim durant el primer trimestre.
Coincidint amb l’inici del curs escolar, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i el regidor d’Infància i Educació, Víctor García, han visitat l’escola Joan Maragall, on han valorat la reobertura de les aules: “Encetem el curs amb optimisme i amb més preparació, fruit de l’experiència i a la vista d’un horitzó més positiu. La comunitat educativa comença amb moltes ganes i confio plenament que aquest serà un millor curs”. La màxima responsable municipal s’ha mostrat agraïda tant als centres com a les famílies per l’esforç realitzat durant tota la crisi sanitària i especialment als infants pel seu comportament exemplar. La directora de l’escola Joan Maragall, Rosa Masó, ha expressat el seu desig que el nou curs suposi un retorn a la normalitat: “Esperem anar tornat a la normalitat absoluta. L’any passat, l’alumnat va donar una autèntica lliçó de com actuar i això ens va permetre poder arribar a final de curs amb molt poquets grups confinats”.
Patis oberts
D’altra banda, l’Ajuntament ha informat que el Joan Maragall, l’escola Ramon Llull i un altre centre per determinar s’incorporen al projecte patis oberts. Per tant, hi haurà quatre escoles que obriran les zones d’esbarjo fora de l’horari habitual a partir d’octubre, ja que l’escola Pau Casals ja ho fa des del 2017. “Permet a les famílies que puguin quedar en un espai conegut i, per tant, propicia una major cohesió entre elles. A més, el fet que hi hagi dinamitzadors i dinamitzadores fa que aquestes estades als patis tinguin molt contingut”, ha explicat García.
El regidor d’Educació, d’altra banda, ha denunciat la manca d’oferta de Formació Professional a Rubí i en general a tota Catalunya. Segons ha explicat, a mitjans de juliol hi havia 125 alumnes rubinencs que no havien pogut entrar a cap plaça de Formació Professional. No es tracta d’una xifra definitiva, però Víctor García alerta que són molts els joves que no podran cursar la formació que havien triat en primera opció, un fet que considera que es deu a la “manca d’organització” i que fomenta “l’abandonament prematur dels estudis”.