El mes de febrer ha tornat a deixar un augment de l’atur a la ciutat, amb 61 persones més inscrites com a demandants d’ocupació, segons les dades del Departament d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya. A Rubí hi ha actualment 5.717 treballadors que no tenen feina, 1.059 més que fa un any, tot just abans de l’inici de la pandèmia de coronavirus.
La greu situació sanitària que va començar al març es va traduir de seguida en una crisi econòmica profunda que en relació a l’atur va arribar al seu màxim el maig del 2020, amb 5.909 persones sense feina, unes xifres que no es produïen des del 2016. Cal tenir en compte, a més, que a totes aquestes persones que estan desocupades cal sumar els treballadors en ERTO, que no estan treballant, però que no es comptabilitzen com a aturats.
En qualsevol cas, la situació a Rubí no és massa diferent de la de la resta de la comarca, a excepció de Sant Cugat, l’única gran ciutat del Vallès que aconsegueix rebaixar l’atur durant el mes de febrer en un 0,5%. A Rubí l’increment ha estat de l’1,1%, per sobre de la mitjana del Vallès Occidental i de Catalunya (0,8%), i també per sobre de Terrassa (0,4%). En canvi, a Sabadell l’atur ha crescut més (1,2%) i també a Cerdanyola (1,4%).
Augment de l’atur juvenil
El perfil de l’aturat a Rubí és el d’una dona, de 40 a 54 anys i treballadora de serveis. Les dones continuen patint més atur que els homes en nombres absoluts, tot i que en el darrer mes s’ha incrementat més l’atur masculí en proporció al femení. Ara mateix, hi ha 2.448 homes sense feina i 3.269 dones.
Pel que fa a les franges d’edat, la més afectada continua sent la dels que tenen entre 40 i 54 anys, que també és la franja més nombrosa, amb 2.108 persones sense feina. Entre els majors de 54 anys, hi ha 1.685 desocupats i entre 25 i 39, 1.508. Pel que fa a l’atur juvenil, ha patit un increment del 6,1% durant el darrer mes, molt per sobre de la resta de franges. En total, hi ha 416 persones menors de 25 anys que no troben feina.
En relació als sectors d’ocupació, el més afectat continua sent el sector serveis, que és també el que dona més ocupació a la ciutat, amb 4.073 aturats, un 1,2% més que al gener. El sector de la construcció ha guanyat treballadors amb una davallada de l’atur del 0,9%, mentre que el sector amb més increment percentual és el de l’agricultura, on ara hi ha 32 persones sense feina. La indústria també continua perdent treballadors i lidera l’augment amb un 1,5%. Pel que fa al sector de població que no tenia ocupació anterior, es manté igual que el mes anterior.