La publicació ofereix un article sobre la funció dels bombers a Rubí durant la Guerra Civil i les causes físiques de la rierada
La presentació del 85è Butlletí del Centre d’Estudis Rubinencs-Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (CER-GCMR), que va tenir lloc aquest dilluns a l’auditori Vallhonrat, va aplegar més d’un centenar de persones, entre autoritats, representants polítics i membres d’entitats i associacions locals. L’acte va servir per retre un homenatge pòstum al director de la Fundació Museu Vallhonrat que va morir el passat mes de setembre.
En aquest sentit, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va recordar la generositat, el compromís i la solidaritat de Pere Vallhonrat per millorar la cultura i l’art local. Un dels articles del Butlletí és ‘Pere Vallhonrat, un rubinenc il·lustre’, escrit per l’escriptora i gestora cultural Núria Julià Fosas, que va parlar de la figura i de la trajectòria d’en Pere Vallhonrat Guiu, al capdavant de Finques Vallhonrat i del Museu Vallhonrat i va fer una breu ressenya dels orígens d’ambdues institucions.
Per la seva banda, Marc Ferrer Murillo, bomber voluntari i historiador, autor de l’article ‘Els bombers i la defensa passiva a Rubí durant la Guerra Civil’, va explicar la laboriosa tasca de recerca a causa de la dificultat de trobar documentació dels esdeveniments bèl·lics. El seu és un text molt interessant i curiós sobre el paper dels bombers de Rubí en la Guerra Civil, on no falta la caiguda de les campanes de l’església de Sant Pere per fer-ne material de guerra el 1936.
A més, Ignasi Mir Gràcia, enginyer de camins, canals i ponts, va presentar de forma detallada el seu article ‘Les causes de la rierada: una nova interpretació’, on juntament amb la UPC, l’any 2013, va liderar un equip d’investigació per demostrar les causes sobrevingudes d’aquest tràgic fet a la ciutat que van posar en tela de judici moltes afirmacions anteriors.
Finalment, Pere Bel Cano, membre del GCMR, va presentar el plànol de masies i camins històrics de Rubí, fet amb l’assessorament de l’Associació Catalana per l’Estudi i Protecció d’Antics Camins.
Durant l’acte, també es va presentar la col·lecció de contes infantils, la primera en el seu gènere a Rubí, dedicada a difondre la història, les tradicions i els fets més destacats de la identitat local, amb textos de Núria Julià i il·lustrats per l’artista Elena Boixader.
Finalment, el CER-GCMR va explicar el Cicle de sortides culturals ‘Descobrim la nostra història’, recordant que les properes sortides tindran lloc el 22 gener al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, el 18 de març a Solsona i el 21 de maig a Els Guiamets, per visitar els paisatges de Neus Català. Per participar a les sortides és pot contactar a través del correu electrònic [email protected] o bé trucant o enviant un WhatsApp al telèfon 620225919.
L’acte va tancar amb l’actuació de l’alumnat de l’Escola de Música Pere Burés i un aperitiu per desitjar unes bones festes per part de l’entitat.
Redacció
NOTÍCIES RECENTS