La 22a edició de la Fira de Sant Galderic ha tornat a ser un èxit. Un any més, la ciutadania va sortir al carrer per gaudir de la millor tradició i cultura del nostre municipi i de Catalunya. La Fira, organitzada per l’Associació Sant Galderic durant tot el dissabte, va tenir com a punt neuràlgic la plaça Doctor Guardiet i els carrers que l’envolten. “Tot i que tenim molta feina, abans he passat pel mig de la plaça i m’he emocionat per l’ambient que hi ha. Fem una valoració boníssima de la jornada”, va explicar la presidenta de l’entitat organitzadora, Magda Batlles.
El passeig Francesc Macià, el carrer Maximí Fornés i la plaça Doctor Guardiet van acollir 32 parades de pagesia, amb els seus productes agroalimentaris, mentre que les 31 parades d’artesania i les 13 d’artistes es van situar als carrers Xercavins i Sant Francesc. Els comerciants es van mostrar satisfets amb la participació dels rubinencs i rubinenques. “Estem contents. La Fira s’ha animat, sobretot, a partir del migdia”, explica Laura Riera, de la formatgeria Betara, d’Olost. Per la seva banda, Miquel Ferrer, del Rebost de la Vall d’en Bas, de la Garrotxa, va puntualitzar: “La tarda sempre és el moment del dia més fort, tot i això, potser noto que les ventes enguany són una mica més fluixes”.
Més enllà de les paradetes, el nucli antic de Rubí va ser escenari de múltiples activitats lúdiques i culturals, com ara la 15a Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava i el 15è Concurs de Plaques de Cava, l’únic de tot l’Estat. Francisco Palacín va ser el guanyador, mentre que Oriol Puigbó va aconseguir el primer accèssit. Batlles, juntament amb l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, van fer entrega del premi, consistent en 900 euros, a Palacín. L’organització ha realitzat una selecció de les obres participants que ara es pot visitar a l’Antiga Estació fins al 31 d’octubre.
Els més petits de la ciutat van gaudir amb els animals de la granja escola Can Jordi de Rubi, al solar del Centre Democràtic Republicà i de les actuacions teatrals de la companyia Va de Teatre, que va oferir animació de carrer durant el matí. A més, l’Escola d’Art i Disseny (edRa) va organitzar tres tallers, el primer dels quals destinat als infants. També van gaudir de l’obra ‘Una carretada de contes’, a càrrec de la companyia La Guilla i de diversos jocs tradicionals organitzats per ?’mnium.
La cultura va ser-hi molt present durant tota la jornada, gràcies als gegants, als castells, a la música i a les sardanes. Les colles geganteres de Rubí, del Pinar i de les escoles Teresa Altet i Ca n’Alzamora van protagonitzar una mini trobada de gegants, amb la tradicional cercavila i ballada final. Ja a la tarda, els castellers van aixecar un pilar i, seguidament, la Latin Band de l’Escola de Música Pere Burés va oferir un concert. Per la seva banda, l’escola de l’Esbart i l’escola Flor de Neu van ballar sardanes.
De forma paral·lela, la plaça Salvador Allende va acollir la 13a Fira Retro Clàssic de Rubí, organitzada pels Amics dels Automòbils Antics de Rubí; i la 22a edició de la Trobada de Puntaires del municipi, organitzada per l’Associació de Puntaires de Rubí, es va celebrar a la plaça Catalunya.
Enguany, com a novetat, s’ha inclòs la 22a Diada dels Castellers de Rubí a la Fira de Sant Galderic, tot traslladant-la del carrer Sant Jaume a la plaça Pere Aguilera. L’activitat va comptar amb la participació dels Laietans de Gramenet i els Castellers de Mollet.
En el marc de la Fira, a més, es va realitzar el 4t Recapte d’aliments organitzat per la Taula d’entitats per a la inclusió social, formada per ASAV, Cáritas, Creu Roja i Frater Nadal.
A més, dissabte a la nit es va tancar ‘De tapes per la fira’, una proposta gastronòmica que va arrencar dijous passat i en la qual han participat 31 establiments de Rubí. Aquests, oferien una tapa i una beguda per 2,5 euros. “Tot i que encara estem pendents de la valoració i del ‘feedback’ dels establiments, és una activitat que molts ciutadans esperen abans que comenci i que beneficia també als restauradors”, va indicar Magda Batlles.
Tot plegat, ha estat una fira completa que “serveix per posar de llarg la nostra ciutat”, va explicar la màxima representant del municipi. Martínez va posar de manifest, a més, la rellevància del paper d’entitats com l’Associació Sant Galderic: “Rubí és una ciutat viva i activa gràcies a les entitats que fan possible jornades com aquesta”.