Més d’una quarantena de carros i carruatges i prop de 200 cavalls, eugues i mules han participat en la multitudinària rua dels Tres Tombs aquest diumenge al migdia. La desfilada, que ha donat el tret de sortida al passeig de Les Torres al voltant de les 12.30 hores, ha comptat amb gairebé una vintena de genets del Club Hípic Can Buimira de Sant Quirze del Vallès. Entre ells, els capdavanters d’honor, el banderer Francisco López i els cordonistes Jorge Gómez i Carmen-Cristina Gherman. Milers de rubinencs van omplir els carrers del centre de la ciutat per gaudir de la rua, que va finalitzar passades les 14 hores al carrer Maximí Fornés.
La desfilada va estar amenitzada per la Banda Triangle de Sants, l’Agrupació Musical Ciutat de les Roses, la Banda de Cornetes i Tambors de Can Ros de Cabrera, l’Agrupació Musical de Sant Feliu, i la Banda Verge de la Misericòrdia de Reus.
Un dels principals atractius de la rua és la benedicció dels animals, amb la qual tots els cavalls, eugues, mules de la desfilada i mascotes particulars dels rubinencs i rubinenques són beneïts amb aigua per un capellà per tal d’obtenir la protecció de la seva salut per part Sant Antoni Abat, patró dels animals.
Molts rubinencs són fidels a aquesta tradició, com el Jordi, que des de fa 9 anys va adoptar el seu gos i que el porta cada any a la plaça Catalunya per rebre la benedicció. “És una tradició que segueixen molts rubinencs i porto la meva mascota perquè el sant l’ajudi i pugui viure molts anys”, explica. La seva amiga, la Laura, porta per primer any la seva gossa, que viu amb sorpresa i nervis la jornada en veure tantes persones i animals pels carrers del centre de Rubí. “M’agrada venir cada any amb els amics i aquesta vegada m’he animat a portar la meva gossa de 2 anys”, diu.
D’altra banda, una altra de les participants en aquesta activitat, la Maria, ha portat el seu gos i la seva nova mascota: un hàmster. “Els portem sobretot per passar un dia divertit i en família”, explica.
Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat, valora molt positivament la celebració d’enguany, que ha sortit perfecta i sense imprevistos. Des de l’entitat organitzadora estan molt contents per la participació de la gent al carrer i les entitats col·laboradores a la rua. “És un goig poder organitzar anualment una festa i que hi hagi tan bona resposta de la ciutadania de Rubí, és un gran èxit”.
La principal novetat de la 161a edició de la festa de Sant Antoni Abat ha estat la cloenda. Després de molts anys, l’entitat organitzadora va decidir recuperar una actuació d’havaneres per tancar la festa. En aquesta ocasió, va ser el grup Son de l’Havana l’encarregat de posar el punt final als Tres Tombs a la carpa instal·lada a la plaça del Doctor Guardiet. A la mitja part, va tenir lloc el clàssic sorteig.
El 2019 Rubí va ser la capital catalana dels Tres Tombs i aquest 2020 serà la població de Polinyà l’amfitriona de la Trobada Nacional dels Tres Tombs el proper 3 de maig, que comptarà amb la participació de dues carrosses de la Societat Sant Antoni Abat de Rubí i una norantena d’entitats d’arreu de Catalunya.