Cristina Carrasco
Redacció
Una exposició retrospectiva a l’Antiga Estació servirà per commemorar els 25 anys de la recuperació a la ciutat de la Festa de Sant Cristòfol, patró dels conductors. La festa es va recuperar l’any 1999 gràcies a la iniciativa de l’entitat Amics dels Automòbils Antics (AAA), creada tres anys abans.
La mostra, que s’inaugurarà el 23 de maig a les 19 h, constarà de diferents panels, un per cada any, amb les fotografies de la festa, de vehicles, dels abanderats i fins i tot alguns programes. També s’exposarà un Fiat 1.100 de morro baix i algunes motos. A més, fora de l’Antiga Estació també s’exposaran alguns vehicles clàssics mentre l’exposició estigui oberta.
L’exposició es podrà visitar fins al 13 de juliol i l’horari d’obertura serà dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h i dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Els orígens de la festa
Membres de la junta de l’entitat expliquen que els orígens de la festa es remunten a 1942, gràcies a Ignasi Agusi Cano, que tenia vinculació amb el Montepio de Conductors de Terrassa. Agusi va reunir alguns socis de l’entitat residents a Rubí, entre ells Jaume Carreras, Joan i Josep Marsal, Josep Borràs i Segismundo Farré, i van decidir celebrar la festa a la ciutat. Per tal de fer front a les despeses, van aconseguir donatius d’empresaris i simpatitzants i el primer abanderat va ser Ricard Gaspar.
En aquell moment, la festa ja consistia en un ofici religiós, la benedicció dels vehicles i la rua. També es feia un ball al Casino. Ignasi Acusi va ser delegat de l’entitat durant uns anys, fins que el càrrec va passar a mans de Josep Borràs. L’any 1947, Borràs es va encarregar d’organitzar la Festa, que es va oficialitzar aquell any i que va tenir continuïtat fins a finals dels 80, quan la poca participació van fer que es deixés d’organitzar.
L’any 1996 es va crear l’associació Amics dels Automòbils Antics, integrada per un grup de rubinencs que compartien la passió pels vehicles, i especialment els clàssics. La junta de l’entitat estava integrada per Juan José Sánchez, Francesc Saltó, Josep Mercader i Joan Rudilaina. Aquella junta, que encara està formada pels mateixos membres, va treballar per organitzar la festa i l’any 1999 va tenir lloc la primera celebració. El programa s’ha mantingut amb molt poques variacions. Entre les activitats, la missa solemne en honor al sant patró dels conductors, la rua i la benedicció popular de vehicles.
La concentració de vehicles per anar en desfilada cap a la benedicció ha variat segons l’any. Així, han sortit des del Castell, des de Can Fatjó, i en els últims anys, des de la rambla del Ferrocarril.
Lluita per les multes
La benedicció dels vehicles està oberta a tothom i qualsevol ciutadà pot sumar-se. Una de les queixes de l’entitat és que, arran de la implementació de l’illa de vianants, alguns participants, que no són vehicles clàssics, són multats per passar per l’illa sense tenir el permís de resident. L’entitat ha fet diverses reclamacions a l’Ajuntament, explicant-los que la benedicció és per tot aquell ciutadà que vulgui portar el seu vehicle, però sense èxit. “Al final haurem de fer la benedicció a Ca n’Oriol o Les Torres”, apunten.
NOTÍCIES RECENTS