Durant el mes de desembre passava pels carrers de Rubí el repartidor de calendaris i pronòstics amb la seva alegre cantarella: “El calendari nou, que només val un sou”. I és que, pels pagesos, l’any nou és sempre una aventura que interessa escrutar. El desembre era l’únic mes que la religió permetia als infants jugar un joc d’origen pagà. En deien el marro, joc que utilitzaven els endevinaires per endevinar el futur. Eren fragments d’ossos de pota de moltó, de propietats màgiques, que es llençaven a terra per observar la seva dispersió i forma. J. Amades també recull aquest costum català.
Pel que fa al benestar, el pati havia d’estar ple de carretades de feixos de llenya i troncs perquè per Nadal la llar de foc cremava dia i nit com una ofrena als déus de la naturalesa per atreure prosperitat. Un dels troncs es reservava per realitzar la màgia del cagatió. La matança del porc estava omplint el rebost: “Per Nadal tingues el porc en sal”. Les golfes de la casa havien d’oferir el millor espectacle d’abundància; l’oli nou omplia les grans gerres de les golfes amb el seu perfum. S’havien collit totes les verdures de l’hort i moltes penjaven dessecades dels quadrats de les golfes amb els embotits i els preuats àpats de Nadal. Patates i remolatxes escampades a terra, al costat dels sacs de gra. Ametlles, llimones, pomes i verdures en cistells guardats. Farratge, palla i aus al corral. També el bé més guardat, les dolces gerretes de conserves. D’altra banda, el celler havia d’oferir el seu propi espectacle de grans bótes plenes i perfumades de vi nou, i de petites bótes de misteles i composicions de vins especials. Al camp, el planter i les llavors de sembra es preparaven aquests dies. Si tot això es complia correctament, la previsió de benestar per l’any nou era bona.
Pel que fa els auspicis, s’havia de mirar la naturalesa i el clima. Enguany, tindrem lluna plena pel 25 de desembre al migdia, un temps càlid i sec. Els meus avis deien “Nadal en lluna plena, anyada plena”, auspici que es contradiu amb l’altre que diu “si per Nadal fred no fa, mal any el que vindrà”, ja que el fred fort mata les plagues del camp. Un altre refrany deia “si Nadal cau en divendres, sembra fins les cendres”, que vol dir que és un senyal propici. Però el fred ja compensarà més endavant: “Calor pels Nadals, fredors Pasquals”. El calendari del pagès ens augura un any fèrtil de prosperitat.