Redacció
Redacció
La ciutat compta amb una nova entitat, Ruví, una associació que tot just s’acaba de crear i que té com a principal objectiu reconnectar Rubí amb el seu passat vitivinícola. Segons explica Jordi Rustarazo, president de la nova entitat i sommelier professional en el seu temps lliure, l’entitatva néixer arran de les inquietuds d’un grup de 13 rubinencs que compartien l’afició per la cultura del vi i que van fer una primera declaració d’intencions amb l’eslògan ‘Estimem Rubí… estimem el vi’. Després d’algun temps, finalment van decidir constituir-se com a associació al mes de maç.
Per reconnectar la ciutat amb els seus orígens vitivinícoles, l’entitat ja ha començat a treballar diferents línies d’actuació. Entre aquestes, destaca la de donar suport als dos únics pagesos que encara conreen vinyes a Rubí, les de Can Xercavins i les de Cal Patilles.
“Volem donar suport a aquests pagesos, que no ho tenen fàcil per poder conservar les seves vinyes i que aquestes prosperin”, apunta Rustarazo, qui explica que un dels problemes actuals d’aquests elaboradors, a més d’altres com la sequera, és la presència de porcs senglars que provoquen danys considerables a la producció i es mengen el raïm.
D’altra banda, també volen recuperar actius de la ciutat referents al seu passat amb el vi com ara el Celler, un equipament que consideren que s’ha de promocionar i donar-lo a conèixer entre la ciutadania. “Cal dinamitzar aquest magnífic equipament que té Rubí, convertint-lo en un veritable punt de referència de la cultura del vi, no només a la ciutat sinó també fora d’aquesta”, assenyala el president de Ruví.
En aquest sentit, considera que “la Fira del Vi està molt bé, però només són uns dies i nosaltres apostem per anar més enllà, que hi hagi una programació durant tot l’any, que no s’obri només puntualment i que sigui un veritable focus cultural de la ciutat”.
Ruví preveu organitzar xerrades, tastos de vins, visites guiades, activitats enfocades a connectar la ciutat d’ara amb el seu passat vitivinícola, una tradició que es remunta a l’època romana i que va viure la seva època d’esplendor al segle XIX, quan el seu conreu va superar per primer cop al cereal i els vins locals van començar a tenir prestigi.
Actualment, l’entitat ja compta amb una setantena de socis, està registrada a la Generalitat i s’ha presentat al consistori. Pròximament, oferiran una roda de premsa, on ja podrien presentar alguna activitat.
NOTÍCIES RECENTS