Raúl Lizana, psicòleg i terapeuta infantil, va oferir la conferència ‘Violència masclista a la parella, detecció i actuació’, durant l’acte de presentació pública del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista de Rubí, que va tenir lloc dimecres al Castell.
Lizana es va referir als diferents tipus de violència masclista que existeixen i va aprofundir en la violència més greu: la que té lloc en l’àmbit de la parella.
“Un percentatge important de nens i nenes repetiran les conductes que el maltractador els ensenya a través de la violència. El maltractador transmet als seus fills i filles que la seva conducta és normal”, va apuntar Lizana.
Però no només els infants que han viscut amb maltractadors poden ser violents. “N’hi ha prou de viure en una societat que és masclista”, ha assenyalat, afegint que un 30% del jovent creu que, si hi ha violència a la parella, és que ella haurà fet alguna cosa i un 27% creu que controlar la parella és normal.
Protocol per abordar la violència masclista
El Protocol per a l’abordatge de la violència masclista de Rubí és un document elaborat amb la col·laboració de professionals i experts en la lluita contra la violència de gènere i que ha de servir per detectar i intervenir en aquestes situacions.
El document redefineix el concepte de violència, estableix els àmbits (parella, familiar, laboral i social i comunitari) i incorpora diferents nivells d’intervenció, des de la sensibilització i la prevenció fins a l’atenció i recuperació, passant per la detecció. A més, defineix les situacions d’urgència a través de la valoració amb eines objectives i concreta la funció de cada servei municipal davant de cada cas. El Pla coordina els diferents serveis implicats com ara Serveis Socials, cossos de seguretat, centres educatius o serveis sanitaris. També estableix actuacions específiques respecte a la infància i per a les persones grans maltractades.