Rubí dedica molts dels seus carrers, com altres ciutats catalanes, a homenatjar figures destacades de les lletres: tal és el cas de Pau Casals, Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra o Joan Maragall. Aquests són els quatre noms amb més carrers dedicats a Catalunya, segons un estudi de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. L’estudi també indica que per trobar la primera dona de la llista cal baixar fins a la posició 38, on figura Mercè Rodoreda. L’escriptora barcelonina és una de les poques dones que té un carrer a Rubí al seu nom.
Segons les dades del Portal de Transparència, dels centenars de carrers, places, avingudes i passatges de Rubí, 197 estan dedicats a homes i només 15 a dones, entre les quals destaquen figures com Lola Anglada, Rigoberta Menchú, Montserrat Roig o Frederica Montseny.
En canvi, la llista de carrers dedicada a homes és interminable i té algunes curiositats. Rubí dedica un carrer al papa Joan Pau II i un altre al dalai-lama Tenzin Giatso. Tres carrers estan dedicats a militars destacats per les seves accions bèl·liques (Espoz y Mina, Méndez Núñez i General Castaños). I fins a cinc carrers estan dedicats a dirigents polítics estrangers: ?”scar Arias (Costa Rica), Anwar al-Sadat (Egipte), Menahem Begin (Israel), Willy Brandt (RFA) i Salvador Allende (Xile), a més del supervivent dels camps nazis Elie Wiesel.
Persones vinculades amb Rubí
Pel que fa a rubinencs o persones relacionades amb Rubí, trobem 28 referències, entre els quals hi ha una única dona, l’actriu Cati Curet. En aquest aspecte, destaca Estanislau Figueras, que va arribar a ser president de la I República, l’escriptor i periodista Josep Ferrer i Domingo, el metge Maximí Fornés, els pintors Miquel Gomita i Jaume Pla i Pallejà, el músic Josep Sentís o l’empresari Narcís Menard.
Comissió del Nomenclàtor
A finals del 2016, el Ple de l’Ajuntament va decidir crear una Comissió del Nomenclàtor per revisar els noms dels carrers i places i fer propostes, però de moment encara no ha sorgit cap proposta concreta.