-Volen canviar Rubí en profunditat. Quins són aquests canvis que la ciutat necessita?
-Rubí necessita importants canvis urbanístics, ben plantejats, com poden ser l’ampliació de l’illa de vianants, amb una actuació valenta per fer-la més gran i per millorar el seu aspecte, o la transformació profunda de les més de 60 hectàrees del parc de Ca n’Oriol, pulmó verd de la ciutat, que cal que mantingui el seu caràcter rural i agrícola, però que permeti als rubinencs gaudir d’un gran parc urbà. Aquests són dos dels projectes estrella d’ERC. I també cal transformar la manera de fer política a Rubí, que cada vegada ha de comptar més amb la implicació del ciutadà a través processos participatius. La participació ciutadana ha de ser real i habitual, per exemple, en l’elaboració del pressupost municipal o per decidir com s’inverteixen els diners. La ciutadania vol i pot tenir poder de decisió i ERC hi està d’acord.
-Com seria la ciutat “amable” que ERC vol?
-Una ciutat amable, amb tots els matisos de la paraula amable. Una ciutat on les famílies puguin viure de manera tranquil·la, urbanísticament adaptada a les necessitats de la gent, amb espais de lleure i oci a prop de casa, amb zones de passeig, amb equipaments propers i accessibles. I una ciutat amable és també aquella on les polítiques estan dirigides a les persones, amb una forta inversió en educació, promoció econòmica i serveis socials. Aquests són els tres eixos que donen qualitat de vida a les persones.
-La candidatura d’Esquerra inclou moltes persones de l’àmbit educatiu. Per què?
-ERC presenta una llista molt equilibrada formada per homes i dones, joves i no tan joves, que viuen a barris diversos i amb variat perfil professional. És cert que ja el 2011 a la nostra llista hi ha havia un nombre important de persones relacionades amb l’àmbit educatiu. Per ERC, l’educació és un pilar fonamental, per això hem optat de nou per envoltar-nos d’aquestes persones que han nodrit de propostes el nostre programa.
-Un dels projectes educatius és el de l’anglès a les escoles. En què consisteix?
-L’objectiu és posar a l’abast de tots els infants de 6 a 12 anys, independentment de la situació econòmica familiar, l’aprenentatge de l’anglès, que és molt important i necessari. Hi ha moltes famílies que fan un gran esforç econòmic portant els seus fills a acadèmies d’anglès, però hi ha gent que no pot fer-ho. Per això, proposem que es pugui oferir aquest servei, en horari extraescolar, a totes les escoles públiques. Amb una programació conjunta i homogènia a totes les escoles i a un preu raonable, ja que una part estaria subvencionada per l’Ajuntament. A més, l’oferta estaria feta per les mateixes acadèmies de la ciutat. Això és equitat, igualtat d’oportunitats per a tots.
-Han iniciat una campanya per recollir els desitjos dels rubinencs. Alguns partits diuen que van tard i que els falten idees.
-Nosaltres tenim moltes idees i moltes propostes, però no creiem que siguin les úniques ni les millors, per això estem demanant a la gent que ens faci arribar els seus desitjos. La campanya, que fins al moment ha estat només per les xarxes socials, està anant molt bé. Hem tingut molt bona resposta per part dels ciutadans: des de temes de fiscalitat relacionats amb l’IBI, per exemple, fins a aspectes concrets de zones de la ciutat, d’espais abandonats… A partir d’ara sortirem al carrer, i la gent ens podrà deixar els seus desitjos amb unes notes en uns plafons que muntarem.
-Per a què els serviran aquests desitjos?
-No seran per elaborar el programa electoral, sinó més aviat per conèixer què pensa la gent, els desitjos d’avui són el futur dels nostres fills i intentarem fer-los realitat a través d’acords amb la resta de partits.
-Parlant d’acords. Quines són les condicions indispensables d’ERC per un hipotètic pacte de govern?
-Som independentistes i d’esquerra. ERC només arribarà a pactes amb partits que treballin a favor de la independència. Les condicions serien, doncs, sobiranisme i polítiques progressistes, d’esquerra.
-Això impossibilita la reedició del pacte amb el PSC?
-A no ser que els socialistes es tornin ara independentistes, que no ho crec, o que no posin traves al procés d’independència del país, sí.
ERC va trencar el pacte amb el PSC fa un any per la manca de direcció i de projectes dels socialistes, per les seves baralles internes i per la manca d’acord en la qüestió nacional. Cap dels dos temes ha canviat, a partir del maig veurem què passa… però de moment res ha canviat. No tenim notícies que el PSC s’hagi situat a favor de la democràcia, és a dir, no ja que estigui a favor de la independència, sinó que si la gent es pronuncia a favor del sobiranisme a les urnes, que accepti el resultat i que treballi per fer efectiu el que ha demanat la gent.
-Això també els allunya de CiU i els apropa a l’AUP?
-Certament algú també pot dir que deixem fora CiU d’un possible pacte de govern perquè l’altre qüestió són les polítiques progressistes i d’esquerra. A la Generalitat, s’han arribat a acords d’estabilitat amb CiU però no de formació de govern. En tot cas, ni tanquem portes a ningú ni obrim portes a d’altres. És cert que amb partits com l’AUP coincidim en el fet de ser independentistes i d’esquerres, però en qualsevol cas, creiem que caldrà treballar per arribar a grans acords de ciutat independentment de qui sigui govern o oposició.
-Les esquerres a la ciutat no han estat capaces de confluir en una candidatura conjunta. No dificultarà aquest fet aquests acords de futur?
-No es va arribar a decidir una candidatura única, però crec que el procés no va ser en va i que va servir per posar la base per poder treballar en un futur immediat de forma conjunta molts temes de ciutat. S’han vençut algunes recances polítiques i tinc l’esperança que, pel que fa als processos de transformació de la ciutat, ja estem en un altre estadi més avançat.
-Diuen que el procés d’independència comença pels Ajuntaments. Com es pot treballar per la independència des dels municipis?
-Els ajuntaments, a partir del 24 de maig, hauran de ser el soci més fidel del país. Quan a les eleccions del 27 de setembre la ciutadania emeti un vot majoritari pels partits sobiranistes, i esperem que sigui així, els ajuntaments hauran d’ajudar i molt al país. Per exemple, amb el pagament d’impostos a l’Agència Tributaria Catalana, amb declaracions de sobirania també des dels ajuntaments… Estem en un moment històric, que ha de donar majories sòlides als partits independentistes.
-Què pensa quan CiU diu que la seva candidatura representa la unitat del sobiranisme rubinenc?
-La unitat del sobiranisme rubinenc la conformen totes les candidatures que en la seva composició hi tenen persones que estan inequívocament compromeses amb la sobirania de Catalunya. És el cas d’ERC, on tots els homes i dones que formen la llista són persones compromeses amb el país i amb la seva independència, i, per descomptat, amb la ciutat. Estic segura que la majoria de la gent que forma part de la llista de Convergència ho és, però també hi ha gent d’Unió i aquí ja no ho tinc tant clar. No dubto del número 2, però la resta ja no ho sé… També a la llista d’AUP la majoria són sobiranistes. Ningú no es pot apropiar el patrimoni sobiranista de la ciutat.
-A les europees van fer un salt molt important, però a les municipals es vota diferent. Són optimistes respecte al 24 de maig?
-Estic convençuda que traurem els millors resultats de la història d’ERC a la ciutat i que tindrem una bona representació. Des del 2003 tenim 2 regidors i esperem que no només els consolidem sinó que els augmentem. A partir d’aquí tot està obert, perquè hi ha el procés sobiranista pel mig, però no deixen de ser eleccions municipals i la ciutadania sap distingir. Les municipals són molt importants, i tot i que Rubí és una ciutat abstencionista històricament, la gent té clar que el que acabi escollint en l’àmbit municipal és el que tindrà per la ciutat en els 4 anys vinents. Crec que la gent es deixa portar poc per les modes i enganyar poc per les paraules buides i dóna confiança a aquelles formacions que creuen que poden tirar endavant de manera transparent i honesta la transformació de la ciutat.
-La gent valorarà la seva aportació al govern?
-Espero que sí. Som un partit que fa anys que treballa per la ciutat, hem estat fidels i som gent de paraula. Hem fet realitat els projectes als quals ens havíem compromès i, quan hem vist que no ho podíem fer, hem sortit del govern. I això ho continuarem fent a partir del 24 de maig, des del govern o des de l’oposició.