Una persona compra fruita amb una bossa de malla. / Ajuntament
El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament ha engegat una nova campanya per reduir els residus vinculats a la compra domèstica. A través d’elements gràfics, pretén conscienciar tant a la ciutadania com als comerciants de la importància d’utilitzar envasos retornables i reutilitzables per prevenir els residus plàstics.
El novembre del 2020, el consistori va repartir una bossa de malla a les llars per promoure la compra sense residus. Ara, es difondran missatges en la línia de fomentar l’ús d’envasos retornables i reutilitzables, com ara carmanyoles, ampolles de vidre o altres recipients reutilitzables per comprar a granel. La campanya es dirigeix a les persones consumidores, que fan la compra quotidiana als comerços locals, i també als establiments comercials de la ciutat amb potencial per promoure un consum més responsable i sense residus.
L’impacte ambiental dels envasos lleugers ha anat prenent rellevància durant l’última dècada. Per frenar la contaminació per plàstics, la Unió Europea va aprovar el 2019 la directiva sobre plàstics d’un sol ús, que obliga els països membres a aplicar una sèrie de mesures contra aquest material. La venda de palletes, coberts, plats, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per a aliments, entre altres productes d’un sol ús, està prohibida des del 3 de juliol al conjunt de la Unió Europea. Tot i així, la mesura no entrarà en vigor a Espanya fins a l’1 de gener de 2023. L’alternativa a aquests productes són articles similars però fabricats amb paper, cartró o fibres naturals. També han entrat en vigor al conjunt de la Unió Europea una sèrie d’obligacions per a compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons; tovalloletes humides; productes del tabac amb filtres i gots de beguda.
A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular.
El primer dels textos es convertirà en la Llei d’embalatges de Catalunya, una norma adreçada a la indústria per evitar els embalatges excessius i els envasos que, després d’un sol ús, es converteixen automàticament en un residu. La nova llei estimularà els envasos retornables perquè el plàstic, l’alumini i el vidre tinguin una vida més llarga.
El segon avantprojecte serà la futura Llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa. Un dels reptes d’aquesta norma és convertir la fracció orgànica en un actiu, en comptes d’una nosa, amb una nova estratègia d’aprofitament.