Cristina Carrasco
Rubí compta amb més de 1.100 indústries repartides pels 11 polígons que hi ha al municipi. El 59% del consum elèctric que es produeix a la ciutat és per cobrir la demanda industrial. El consum elèctric que fa la indústria a la ciutat seria l’equivalent a l’emissió 68.000 tones de CO2 anuals.
Sigui per consciència social, per responsabilitat mediambiental o per necessitat d’abaratir els costos energètics, les empreses locals estan fent un pas cap endavant i estan apostant per la instal·lació de plaques fotovoltaiques aprofitant les cobertes de les seves naus. L’autoconsum energètic en el sector industrial rubinenc ha començat a caminar.
Segons dades de l’Observatori d’autoconsum de Catalunya corresponents al 31 de desembre de 2022, Rubí és el tercer municipi de Catalunya en densitat d’instal·lacions fotovoltaiques (9 instal·lacions per cada 1.000 habitants), el cinquè amb més nombre total d’instal·lacions (714) i el sisè amb major potència instal·lada (5,7 MW).
El gran boom de construcció d’instal·lacions va ser l’any passat, amb més de 500 instal·lacions, la gran majoria en habitatges unifamiliars, però també, les més grans i importants, en el sector industrial.
Grans empreses com Top Cable, B Braun o Disafarm han apostat per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Així, Top Cable va posar en marxa en 2021 una planta fotovoltaica d’autoconsum solar en la coberta de la seva fàbrica de cables elèctrics a Sallent. Més de 5.000 panels fotovoltaics de nova generació, amb capacitat de producció d’1,9 MW, que la converteixen una de les plantes d’autoconsum més grans de Catalunya.
B Braun també ha expressat la seva ferma intenció de convertir-se en una empresa de carboni neutral de forma progressiva i han pres mesures per reduir, a escala mundial, un 50% de les seves emissions de CO2 pel 2030. Entre les mesures adoptades, hi ha la instal·lació de plaques solars a l’edifici de sutures de Rubí.
L’objectiu: reduir la factura elèctrica i les emissions de CO2, una de les principals causes de l’escalfament global
Una de freda, una de calenta
Virutex és una empresa rubinenca ubicada a La Llana amb 120 treballadors i dedicada a la producció de màquines i eines per a fusters. Virutex ha instal·lat gairebé 400 plaques, la meitat del sostre de l’empresa, el que vol dir uns 4.500 m2, amb una potència de 248 kw.
Guillermo Palomar, gerent de l’empresa, explica que van apostar per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per reduir la factura elèctrica i les emissions de CO2. La instal·lació va començar a funcionar a finals de novembre de l’any passat.
“És una inversió elevada, a amortitzar en uns quants anys, hem tingut algunes sorpreses legislatives, però la nostra experiència de moment és positiva”. En aquest sentit, considera que, tot i que en només uns mesos és just per fer una valoració, creuen que “al final acabaran sortint els números i serà una bona inversió”. Palomar estima que a partir del 44% la instal·lació serà rendible i preveuen que, a l’estiu, amb més hores de sol i una incidència dels raigs solars més vertical, es pugui arribar al 60%.
Pel que fa a la reducció d’emissions de CO2, el balanç és també molt satisfactori. En només tres mesos, han evitat 87,44 tones de CO2, l’equivalent a plantar dos boscos o 4.700 arbres.
Per a l’empresari, l’autoconsum industrial també té parts aspectes negatius. Per exemple, el marc legislatiu vigent. “És la gran trampa del govern espanyol”, apunta. En aquest sentit, explica que “en una gran instal·lació fotovoltaica, et posen pegues per abocar l’energia a la xarxa. Tantes pegues com que has de generar una nova empresa comercialitzadora perquè negociï amb la distribuïdora de torn per donar-li l’excedent. I pràcticament li has de regalar”.
En aquest sentit, lamenta que l’actual legislació impedeix que l’energia generada per aquestes grans instal·lacions acabi a la xarxa.
Un altre dels aspectes a millorar per Palomar és el tema de l’emmagatzematge de l’energia no consumida. “No existeix un sistema econòmic i eficient per guardar aquesta energia excedent perquè les bateries que hi ha actualment són molt cares”, reflexiona.
Keya és una altra empresa rubinenca que ha apostat per les plaques solars. Fabriquen sistemes de tancament, està ubicada al polígon de Ca n’Alzamora i compta amb 41 treballadors. Beatriz Delgado, directora comercial de la fàbrica, explica que feia dos anys que estudiaven la possibilitat d’instal·lar les plaques fotovoltaiques i que finalment l’any passat van tirar endavant la instal·lació.
“Volíem ser una empresa més sostenible, hem fet també accions com la reducció de plàstics en els embalatges, bosses 100% reciclades, precinte de paper, un nou sistema de vibrat per estalviar més de 50.000 litres d’aigua a l’any i més de 100 kg de productes químics”, apunta.
La fàbrica va instal·lar 142 plaques solars en uns 310 m2 de superfície. L’objectiu és arribar a què el 60% d’energia consumida sigui d’origen solar i, tot i que la instal·lació encara no ha fet l’any, creuen que la inversió serà positiva.
El paper de l’administració
En l’Ajuntament, tenen molt clar que la indústria és clau per avançar cap a la sostenibilitat en la ciutat, ja que Rubí és un municipi amb un teixit industrial dels més importants de Catalunya. “El Pla director del Rubí Brilla recull que per reduir les emissions de CO2 hem d’incidir sobre la indústria”, apunta el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano.
En aquest sentit, des del Rubí Brilla s’han impulsat dos concursos d’autoconsum compartit 0/0 (0 emissions / 0 inversions), una iniciativa pionera en l’àmbit industrial a tot l’estat. En el primer, hi van participar set empreses, que van instal·lar una potència de 740 kvp, recorda Medrano. En aquella ocasió, les empreses tenien la possibilitat de fer elles la inversió i que la instal·lació fos seva des del primer dia o no fer inversió i arribar a un acord de compra d’energia amb l’instal·lador. A més, tot i que l’assessorament i els estudis tècnics van ser a càrrec de l’administració, les mateixes empreses van poder acordar les condicions amb el gestor energètic.
El que no va funcionar era la idea de compartir perquè no es van trobar indústries complementàries, per exemple, una amb molta teulada i poc consum amb una de consum energètic potent.
Després de l’èxit de la primera edició, Rubí Brilla va posar en marxa el segon concurs d’autoconsum col·lectiu a la indústria l’any 2021-2022, amb la col·laboració de Sant Quirze. “Van participar 22 empreses de diferents polígons de Rubí i un de Sant Quirze i es va instal·lar 600kwp”, apunta Medrano. El regidor valora positivament la iniciativa, perquè negociar en conjunt permet aconseguir millors preus, tot i que hi ha manca de flexibilitat perquè les empreses han d’anar a l’hora.
El marc legislatiu vigent és un obstacle per a moltes de les empreses: no és prou flexible ni està adaptat
Assessorament i beneficis
Actualment, des de Rubí Brilla es treballa de forma unilateral amb cada empresa. “Assessorem a totes les empreses que s’adrecen a nosaltres en relació amb les ofertes existents i l’adequació a les seves necessitats”, assenyala el regidor. La Fiscalitat Verda és una altra de les propostes de l’administració. En el sector industrial s’estableix una reducció de l’Impost d’Activitats Econòmiques a cinc anys, condicionada que instal·lin una potència equivalent al 30% del seu consum o que esgotin la teulada, i amb un màxim de 10.000 € i com a màxim del 50% de la inversió.
Mapa de la fotovoltaica
Medrano també explica que estan mapejant la fotovoltaica al sector industrial. “L’Institut Català de l’Energia té un mapa d’instal·lacions, quina potència i a on, però té un any d’endarreriment i nosaltres volem tenir la informació al dia”, assenyala. Aquest cens de fotovoltaica a la indústria permetria l’Ajuntament ser “més proactius”.
NOTÍCIES RECENTS