Rubí commemorarà aquest dijous, 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional amb una programació d\’actes que s\’ha hagut d\’adaptar al context de pandèmia que impedeix la tradicional celebració d’una jornada lúdica i reivindicativa al carrer. Segons ha explicat l’alcadessa, Ana M. Martínez, la commemoració porta per lema ‘Persones essencials’ per recordar que les persones amb diversitat, les famílies i els serveis que les cuiden són essencials. També la programació vol reflectir el caràcter essencial de les persones amb diversitat funcional.
L’acte central serà la lectura d’un manifest elaborat per les entitats i serveis de la ciutat que treballen amb la diversitat funcional. El manifest es farà públic des de el programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí i es podrà seguir a través de les xarxes socials municipals en format vídeo, acompanyat d\’una traducció amb pictogrames gràcies a la col·laboració de l\’entitat RubíTEA.
Entre el 3 i l’11 de desembre, les llibreries L’Ombra, El Racó del Llibre i Lectors al Tren de Rubí se sumaran a la commemoració amb sessions de contacontes infantils relacionats amb la diversitat funcional. Les persones interessades a assistir-hi cal que facin la inscripció prèviament a les mateixes llibreries o a través dels correus [email protected], [email protected] o [email protected]. Des del 26 de novembre i fins a l’11 de desembre, també es faran tallers de sensibilització sobre la diversitat funcional a diferents instituts, públics i concertats, del municipi.
A més, durant tot el mes de novembre, les entitats i serveis de l’àmbit han enregistrat vídeos que s’han anat publicant a les xarxes socials de l\’Ajuntament amb l\’objectiu de donar-les a conèixer a la ciutadania i divulgar la seva tasca.
La programació culmina la feina que s\’ha fet durant aquest any per avançar en la construcció d\’un Rubí més inclusiu i per donar suport a les persones amb diversitat funcional en un moment crític, com ha estat el confinament i la posterior convivència amb la pandèmia. Entre aquestes, ha dut a terme accions específiques la renovació i ampliació en espais d’atenció del programa SIOAS, orientat a la inserció laboral de les persones amb diversitat funcional; la posada en marxa del programa de grup de suport emocional per a cuidadors de persones dependents o la creació de noves places al Centre Especial de Treball de manteniment de parcs i jardins de la Font del Ferro. També ha activat del Servei d’Acompanyament durant els 3 mesos de confinament total, ha repartit pantalles facials i ha donat suport a les entitats mitjançant la cessió d’espais perquè poguessin dur a terme les seves activitats incorporant les mesures preventives.
Per Martínez, el confinament forçat per la covid-19 “ha estat una situació inèdita i extremadament dura per a les persones amb diversitat funcional que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat per l’aïllament. Per això, aquest any és més important que mai commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional.