Redacció
La plaça Pere Aguilera ha acollit aquest dimarts una assemblea ciutadana informativa, convocada pel Moviment per unes Pensions Dignes i la plataforma Rubí Sanitat, sobre la nova taxa de residus. La trobada va aplegar desenes de persones, que van coincidir a expressar el seu malestar per una taxa que consideren ‘injusta i abusiva’.
Martín Pretel, membre del col·lectiu de pensionistes, va explicar que, gràcies a la pressió ciutadana, s’havia aconseguit l’ajornament del pagament fins al 17 de setembre, una mesura que consideren totalment insuficient. Per Pretel, “cal continuar lluitant per aconseguir mesures que facin que la taxa sigui més justa”.
En aquest sentit, es va plantejar la possibilitat de coordinar-se amb altres ciutats de la comarca com Terrassa o Sabadell per mobilitzar-se conjuntament. Les protestes a aquestes ciutats s’estan impulsant a través de les federacions d’associacions de veïns, una entitat que a Rubí ja no existeix, després que en l’última dècada associacions veïnals històriques com la de Les Torres o Zona Centre hagin desaparegut. Per això, es va plantejar que cal potenciar les associacions veïnals, que històricament a Rubí han tingut un paper clau en moltes lluites.
Entre les mesures que es van defensar des dels organitzadors de l’assemblea, hi ha la de gravar a grans indústries i a grans superfícies, que són grans generadors de residus, i que la ciutadania pagui en funció dels seus salaris, pensions o ingressos. “Els impostos han de ser progressius, que pagui qui més té i no que gravin especialment a la classe treballadora”, va assenyalar Pretel. A més, es van reclamar ajuts per a les famílies al llindar de la pobresa o en risc d’exclusió.
També es va criticar la inacció de l’Ajuntament respecte a l’aplicació d’un sistema de reciclatge que realment sigui efectiu i que permeti reduir el cost del tractament de residus i, per tant, la taxa.
Els organitzadors van convidar a l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) a l’assemblea perquè expliqués la moció que van presentar al Ple de juny en relació amb els residus, un text que es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i l’AUP.
Marina Dolset, membre de la formació, va explicar que el govern disposa d’un estudi sobre l’aplicació del sistema de recollida de residus porta a porta des del 2018. Segons Dolset, aquest estudi assenyala que hi ha zones del municipi amb poca densitat demogràfica on aquest sistema funcionaria com ara les urbanitzacions. Un dels acords de la moció és implementar de forma urgent el porta a porta a urbanitzacions i estudiar quin model es podria aplicar a zones d’alta densitat com Les Torres o el 25 de Setembre per millorar els resultats, com ara containers amb identificació.
Altres acords de la moció són establir bonificacions socials en la taxa, apostar per envasos retornables a botigues i supermercats, la creació d’una deixalleria especialitzada en reparació de mobles vells i promoure el compostatge comunitari i individual.
Finalment, es va obrir un torn lliure d’intervencions. Durant aquest, es va evidenciar que la ciutadania està en contra de la taxa, però que davant el rebuig hi ha hagut dues maneres de reaccionar. Per una banda, hi ha ciutadans que han decidit deixar de reciclar, mentre que altres ho continuaran fent: “ho faré per una qüestió de consciència“, explicava un dels assistents.
NOTÍCIES RECENTS