La companyia elèctrica Endesa ha exigit a les administracions públiques que es facin càrrec de le meitat del deute generat per famílies vulnerables que no poden pagar el subministrament elèctric. Una exigència que ha anat acompanyada d’una amenaça: si no ho fan, l’1 d’octubre deixaran sense llum aquestes llars.
La Generalitat ja ha alertat que per llei no pot tallar el subministrament, ja que es tracta de famílies vulnerables que no poden assumir la factura, i que si ho fan s’hauran d’enfrontar a quantioses multes. Els ajuntaments, a qui la companyia reclama el deute, ja s’han reunit i han deixat clar que no es tallarà la llum a ningú. Fa temps que les administracions i la companyia energètica haurien d’haver signat un conveni per afrontar aquesta situació tan complicada. Un acord que blindés les famílies vulnerables. Però l’acord encara no ha arribat i el gegant elèctric ha decidit tirar pel dret i llençar l’amenaça, probablement per tal que les administracions s’afanyin per signar un acord abans que arribi l’hivern, quan la despesa energètica s’incrementa per les baixes temperatures.
Endesa no vol fer-se càrrec sola del deute d’aquestes famílies, que assegura que és de 21 milions d’euros a tot Catalunya, i recrimina que el bo social, només ha beneficiat al 30% de les persones en situació de vulnerabilitat. Així, la seva proposta és de repartir-se el deute. Però ni la Generalitat ni les administracions locals estan d’acord amb aquesta proposta.
La companyia va obtenir durant l’exerici 2018 uns beneficis nets de 1.400 milions d’euros. El deute de les famílies que no poden pagar la llum ni tan sols arriba al 3% dels beneficis de l’empresa, que al final el que fa és lucrar-se a través d’un servei bàsic com és l’electricitat, imprescindible per viure amb dignitat. A més, cal tenir en compte que aquesta companyia té el monopoli a Catalunya de la distribució. Així, encara que no sigui la companyia comercialitzadora, totes les llars del territori paguen una part de la seva factura a Endesa per poder tenir subministrament elèctric.
En qualsevol cas, és responsabilitat de la companyia garantir el subministrament bàsic a tota la població per tal que ningú pateixi pobresa energètica, perquè és un bé essencial. Però és també responsabilitat de les administracions aconseguir que aquestes famílies puguin viure amb dignitat i sense haver de patir per si es queden sense llum a casa.