Els joves són el futur, solem dir. Si ens ho creguéssim de veritat, no tindríem un 50% d’atur juvenil o un 22% de fracàs escolar a Catalunya. Si no comencem a millorar aquestes xacres, ens acabaran passant factura com a societat.
Per tancar presons cal obrir escoles, però primer de tot cal valorar la tasca de tots aquells que lluitem cada dia per una educació millor, es diguin mestres, professors, monitors, mares o pares de família anònims que fan tot el que poden en un entorn laboral molt poc conciliador amb la família.
“L’educació no li preocupa a ningú… excepte quan hi ha un problema” va dir el filòsof José Antonio de Marina en una xerrada recent. Com de grans han de ser els problemes perquè hi fem una aposta contundent com a societat? No parlem només de recursos, parlem d’agraïment a tants i tants professionals de l’educació a Catalunya que durant tants anys han fet possible la integració pacient d’un elevadíssim percentatge d’immigrants. Diem “pacient” per haver de suportar avaluacions externes (com ara PISA) o revàlides que res entenen del que suposa realment la “integració”. Les amenaces de no apostar per una educació integradora són ben visibles, però mai és tard per agrair la tasca educativa i integradora duta a terme per tots els professionals de l’educació que s’hi han deixat la pell.Retallem en educació i augmentem despesa en protecció. Tenim el que ens mereixem? Cap a on anem?
Aula Jove és una entitat de voluntariat que fa reforç educatiu especialitzat en joves de secundària (ESO) de Rubí que viuen en un entorn socioeconòmic desfavorable. Fa més de 17 anys que funciona i actualment ens deriven alumnes de tots els instituts de Rubí, a més dels Serveis Socials de l’Ajuntament i Càritas. Som un projecte humil, quasi silenciós, però que vol anar més enllà del que és un reforç escolar. Tenim ajuts econòmics de diverses entitats, però el nostre tresor són els nostres voluntaris i voluntàries que ho fan possible. Un voluntari o voluntària li obre el cel professional i vital a un jove, i un jove val més que tot l’or del món.
Si vols saber més del projecte, vine el divendres 12 de febrer a la Biblioteca municipal (Carrer Aribau, 5) a les 19h farem una taula rodona amb exalumnes i ex voluntaris. La majoria de voluntaris i voluntàries d’Aula Jove no som professionals de l’educació però hem demostrat durant més d’una dècada que la dura realitat de molts joves es pot canviar amb una acció tan senzilla i a la vegada tan transformadora com l’acompanyament.
Entre tots i totes hem de coŀlaborar per posar l’educació en el lloc que li correspon perquè no sigui un privilegi sinó un dret. I per ampliar la cultura de la solidaritat necessitem el vostre ajut i la vostra coŀlaboració.