L’Ajuntament de Rubí ha signat un conveni amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) per tal de posar en marxa un nou servei d’atenció, orientació i derivació de persones refugiades. A més d’assessorar els refugiats, es realitzarà un diagnòstic de la situació social del col·lectiu amb una identificació de perfils d’asil i refugi per millorar els protocols d’atenció a Rubí i detectar les necessitats. El conveni contempla un finançament per part de l’Ajuntament de Rubí de 30.000 euros.
Des del 2016, l’Ajuntament ofereix el Servei de Primera Acollida i el Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional (SAMI) amb col·laboració amb Rubí Solidari, Rubí Acull, l’Associació de Veïns de Les Torres, Càritas i Creu Roja, però en els darrers temps havien detectat la necessitat d’oferir una resposta específica a les persones que arriben buscant refugi. “Tenim l’obligació i l’objectiu, com a govern i com a ciutat, d’acompanyar les persones que més ho necessiten i el col·lectiu de persones refugiades són persones en situació de vulnerabilitat”, va dir l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la signatura del conveni, dijous al matí.
“L’experiència que tenim en altres municipis catalans és positiva. Es poden trobar respostes adequades a la idiosincràsia de cada municipi, així com a la creixent complexitat i els nombrosos obstacles que afecten el món del refugiat actualment”, va expressar Pascale Coissard, de la direcció de la CCAR.
El servei s’ha ubicat a l’edifici del carrer Prim i obrirà els dimarts i dimecres de 16 a 19 hores. En aquestes instal·lacions, s’identificaran els perfils i les necessitats del col·lectiu per atendre-les o derivar-les a altres serveis.
Quines persones busquen protecció internacional?
Entre les persones sol·licitants de protecció internacional hi ha persones o unitats familiars sol·licitants d’asil o apàtrides a qui els han denegat protecció internacional; sol·licitants d’asil que no han entrat en el programa estatal; persones que han esgotat el seu període d’estada i es troben en situació de vulnerabilitat; i persones que es troben en situacions administratives sense resoldre.
Totes les persones que es troben en aquesta situació són vulnerables, ja que es tracta de famílies amb menors a càrrec o monoparentals, dones embarassades, persones grans o amb discapacitat, dones en situació de violència masclista, persones que han sofert discriminació per orientació sexual, que han patit tortures, violacions o altres formes greus de violència.
De fet, segons el regidor de Cooperació Internacional, Pau Navarro, el perfil que més ha augmentat en la demanda d’asil en els darrers mesos és el de dones que fugen de la violència masclista i homes que fugen de la violència de les bandes centreamericanes delictives.