L’extensió de la vespa velutina o asiàtica, coneguda popularment com a ‘vespa assassina’, pel municipi és un fet. L’arribada d’aquest insecte preocupa i inquieta la ciutadania per les conseqüències que pot comportar. I és que aquesta espècie invasora devora les vespes i abelles autòctones, que són vitals pel nostre ecosistema i per garantir la pol·linització, i han generat un problema per l’apicultura.
Segons els experts, la vespa velutina no és perillosa per als humans en general, ja que són assassines d’insectes, no de persones. La seva picada pot ser una mica més dolorosa que la d’un exemplar autòcton perquè té el fibló més gran, però no pel seu verí. Tot i això, sí que poden ser perilloses per a les persones al·lèrgiques a les picades d’abelles i vespes autòctones, per a les quals, la seva picada, sigui de l’espècie que sigui, pot comportar conseqüències greus.
L’any passat, els Agents Rurals de la Generalitat van confirmar que la vespa asiàtica havia arribat al Vallès Occidental, amb l’aparició dels primers ruscs a poblacions com Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Sant Cugat.
A mitjans del 2018 alguns ciutadans van alertar de la presència de nius de vespa velutina a diferents punts de Rubí. Segons l’Ajuntament, fins al moment tenen constància de tres casos.
El primer rusc es va localitzar el setembre del 2018 en una figuera dels camps que es troben a tocar del carrer Mallorca, a Ca n’Oriol. El segon, un niu al Torrent dels Alous, a prop de l’escola 25 de Setembre i de l’institut Torrent dels Alous, detectat al febrer d’aquest any, i el tercer, localitzat per un veí recentment, situat a l’avinguda Can Mir, cantonada carrer Camarasa.
Tot i això, hi ha hagut altres ciutadans que asseguren que n’hi ha a Sant Muç i Castellnou i fins i tot al nucli urbà, tot i que el consistori no en té constància.
Actuacions
El protocol de la Generalitat estableix que quan es detecti un niu nou s’ha de comunicar al Cos d’Agents Rurals, on se centralitza la informació (93 561 70 00 / [email protected]). Es recomana no intentar capturar cap exemplar pel risc de picada ni intentar destruir ni retirar el niu.
Quan es va detectar el primer cas a la ciutat, l’Ajuntament va contactar amb els Agents Rurals per confirmar si es tractava d’un exemplar de vespa asiàtica, ja que més d’una vintena dels avisos que hi va haver a la comarca l’any passat van ser falsos, és a dir, no es tractava d’aquesta espècie.
Davant el fet que els Agents Rurals tenen recursos limitats, han delegat les actuacions en el consistori, malgrat que aquest no té competència.
Segons els Serveis de Salut Pública i Medi Natural de l’Ajuntament, que han assumit de forma compartida la gestió d’aquest tema, el procediment que estan aplicant comença per confirmar l’espècie i el niu, a través d’una inspecció i el corresponent informe. En el cas de nius primaris i secundaris actius, l’Ajuntament contracta una empresa especialitzada en control de plagues per a la seva destrucció i retirada. Si es tracta d’un niu secundari inactiu, es deixa a l’arbre.
Fonts municipals han apuntat que, fins ara, l’únic niu actiu a Rubí, ja retirat, va ser el del carrer Mallorca.