Uns 200 rubinencs i rubinenques s’han manifestat divendres al vespre a la plaça de l’Ajuntament per oposar-se a la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, una segona concentració convocada per Rubí Solidari, després de la primera convocatòria ciutadana a Rubí el divendres anterior per dir “No a la guerra”.
En aquesta ocasió, el govern municipal s’ha sumat a l’acte, on han participat membres de Rubí Solidari i de la Plataforma Aturem la Guerra, a més de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Elena Montesinos. A la façana del consistori s’han projectat els colors groc i blau de la bandera d’Ucraïna i a la plaça s’han instal·lat plantes de Font del Ferro en forma de símbol de la pau.
L’alcaldessa ha llegit un manifest consensuat amb totes les forces polítiques de l’Ajuntament, on s’ha qualificat la invasió de les tropes russes “d’atac injustificable”, expressant el “rebuig al conflicte bèl·lic en el qual estan morint innocents” i ha lamentat que “Rússia hagi escollit el camí de l’agressió, la por, la coacció i la mort”. Des de l’entitat local Rubí Solidari i la Plataforma Aturem la Guerra s’ha fet una crida al diàleg per la pau i a la mediació de la comunitat internacional per posar fi al conflicte.
Josep Maria Pijuan, president de Rubí Solidari, considera que “els conflictes no se solucionaran amb armes, sinó que tot acabarà amb una taula de negociació” i opina que els diners que vol destinar el govern espanyol en armes i tropes per Ucraïna es podrien invertir en acollir i donar suport a totes les persones refugiades que fugen de la guerra.
La manifestació ha finalitzat amb els organitzadors convidant a la ciutadania a emportar-se alguna de les plantes de la Finca Font del Ferro a canvi d’un petit donatiu per a Ucraïna. Segons l’últim balanç de Nacions Unides, més d’1,5 milions de refugiats ucraïnesos han creuat les fronteres per sortir del país en només 10 dies, l’èxode de més ràpid creixement a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Des de l’ONU han afirmat que ja hi ha més de 300 civils morts degut a la guerra.
Reactivada la campanya solidària Gràcies, Rubí!
D’altra banda, l’Ajuntament ha decidit reactivar la campanya ‘Gràcies, Rubí!’ per enviar donacions econòmiques i de material d’emergència a la població víctima del conflicte. La campanya, iniciada durant la pandèmia, va ser un èxit i l’alcaldessa espera que la resposta ciutadana sigui ara igual de bona. A més, Martínez afirma que estan contactant amb famílies ucraïneses residents a Rubí (per ara no organitzades en cap entitat) i estudiaran la millor manera per acompanyar-los.
Les col·laboracions solidàries es realitzaran mitjançant el Fons Català de Cooperació, amb la possibilitat de fer un donatiu als comptes bancaris ES91 0182 6035 4102 0160 8531 i ES79 2100 3200 9625 0002 9627, indicant al concepte “Campanya 3699-Crisi Ucraïna-Rubí”. L’Ajuntament ja ha fet una primera aportació de 10.000 euros i té intenció d’incrementar la quantitat en les properes setmanes.
Més enllà de les aportacions econòmiques, els rubinencs i rubinenques que vulguin acollir refugiats ucraïnesos poden apuntar-se a la Borsa de voluntariat de Rubí. Per aportacions d’aliments de llarga caducitat o roba, la ciutadania pot donar a dos punts fixos: l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça Pere Aguilera, en horari de 8 h a 20 h; i l’edifici Rubí Forma, a la Rambleta Joan Miró, en horari de 9 h a 20.30 h.
D’altra banda, dilluns tindrà lloc una sessió extraordinària del Consell de Cooperació Internacional, format per l’Ajuntament, partits polítics i una vintena d’entitats locals, per decidir una estratègia conjunta en relació als projectes solidaris per la població ucraïnesa.