Cristina Carrasco
Gairebé 25 anys després que sortís una edició de Rubricata dedicada al patrimoni natural de Rubí, l’il·lustrador Quim Conca i l’ambientòleg Jordi Simó Boladeras treballen en un nou projecte en comú. Es tracta d’una nova publicació amb la qual pretenen posar en valor la bellesa i la senzillesa de la flora de proximitat, així com les seves característiques més importants.
De moment, ja tenen recopilades una seixantena de plantes, però poden arribar fins a la vuitantena com a mínim. De cada espècie, Conca, amb el seu traç precís i el toc artístic, ha creat detallades il·lustracions, que sembla que puguis veure el moviment de la planta. Cada dibuix va acompanyat d’una descripció elaborada per Jordi Simó i que inclou aspectes com el seu terme científic i com se la coneix popularment, així com alguns aspectes bàsics sobre la seva biologia, i si té propietats medicinals, cosmètiques, culinàries o fins i tot culturals.
“Sovint passegem per la ciutat i pel seu entorn i estem tan acostumats al paisatge que no apreciem del tot la bellesa i els valors de les espècies de proximitat”, apunta Jordi Simó. A més, consideren que pot ser molt útil també per a les escoles, per ensenyar als infants i joves de Rubí la rica i variada flora que ens envolta i ensenyar-los a distingir-la i a observar-la. “Pot ser una magnífica guia per conèixer les plantes que et vas trobant tot just a la vora del camí”, assenyala Conca.
Entre algunes curiositats, expliquen que plantes com la farigola tenen extraordinàries propietats culinàries i medicinals, que el romaní es pot emprar, en maceració, per alleujar el cansament muscular, o que l’arrel de la xicoira s’havia fet servir com a substitut del cafè en èpoques de vaques magres. També el boixac es fa servir en pomades per tenir cura de la pell, o l’arç blanc s’utilitza per regular la tensió. Les plantes es troben a l’entorn natural proper com el Torrent dels Alous, la Riera, Can Roig, Can Xercavins, Can Ramoneda, la Serra de Can Riquer o el Pla de Sant Genís, entre molts d’altres.
“També és important conservar i protegir aquest entorn natural i rural de possibles plans d’urbanització, com el que es planeja sobre Sant Genís”, explica l’ambientòleg. De fet, el capítol previ es dedicarà a l’entorn natural de la ciutat i com aquest ha anat evolucionant arran del creixement de la ciutat.
Els dos rubinencs esperen poder treure la publicació l’any vinent a través del patrocini d’empreses de Rubí i de micromecenatge. A més, els diners que puguin obtenir de la venda del llibre es retornaran a la natura rubinenca a través de plantacions de nous arbres, senyalització de la flora o tallers d’educació ambiental per millorar l’entorn natural. Serà un projecte totalment altruista, per a la ciutat i la seva gent.
També volen muntar una exposició amb els originals de les il·lustracions.
“Estem molt il·lusionats amb aquest projecte i esperem que arribi a bon port”, afirmen tots dos.
NOTÍCIES RECENTS