El Centre de Reempresa de Catalunya ha fet un balanç molt positiu de la seva gestió des que es va posar en marxa l’any 2011 i fins el primer trimestre d’aquest any. Segons el president del Centre i de la patronal Cecot, Antoni Abad, “l’equip que forma Reempresa està aconseguint salvaguardar una mitjana de 4,16 empreses catalanes per setmana durant aquest primer trimestre”. Per Abad, aquests resultats “exemplifiquen un model de cooperació públic-privada efectiu i viable”.
Entre les dades del balanç, destaca el fet que el 89% del total de les reempreses d’èxit s’han fet a tercers. Per als responsables de Reempresa, aquest fet fa pensar que sense un mercat estructurat com el de Reempresa, que actua com a punt de trobada entre cedents i reemprenedors per al casament d’oferta i demanda, el volum de transaccions hagués estat inferior. A més, un 7,25% de les reempreses d’èxit han estat adquirides pels propis treballadors, un 3,44% han estat comprades per un familiar i només el 0,38% han estat adquirides per socis.
A Catalunya, la Reempresa treballa colze a colze amb la Diputació de Barcelona, la de Girona i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona i més de seixanta ajuntaments, entre ells el de Rubí, i entitats locals d’aquestes províncies.
Des que es va impulsar el projecte, s’han assolit un total de 413 reempreses d’èxit que han suposat una inversió induïda de més de 20.500.000 euros i han permès mantenir prop de 1.500 llocs de treball.
Per sectors, el comerç és el que agrupa més casos de reempresa d’èxit, amb un 35%, mentre que els Serveis ocupen el 31%, l’hostaleria es situa en un 28% i la indústria en el 6%.
Des del 2011, l’equip de tècnics de Reempresa han assessorat 2.160 empreses cedents. En la majoria dels casos, la motivació més habitual per posar a la venda l’empresa és la jubilació, seguit dels motius personals, el canvi de professió o de domicili o problemes de salut.
En el cas dels reemprenedors, l’equip ha atès fins a 3.000 reemprenedors, el gruix del qual són persones amb edats properes als 50 anys que no troben ocupació per part de tercers i que opten per l’autoocupació.