En matèria laboral, les llistes de desocupació de Rubí no evolucionen. Només una persona aturada menys entre febrer i gener, segons el Servei d’Ocupació de Catalunya. En total, 4.914 persones sense treball a
Rubí. Tant de bo les xifres siguessin més encoratjadores!
El món laboral és complex. Acomiadaments, conciliacions, incapacitats temporals i permanents, contractacions, prevenció de riscos laborals, inspeccions i auditories laborals… Hi ha molts conceptes que en aquest primer article que ens brinda aquest diari per col·laborar, ens agradaria analitzar. Des del punt de vista del ciutadà del carrer, en aquesta ocasió. Perquè de vegades, per exemple, quan ens acomiaden, no sabem com actuar.
Encara que el problema urgent a la nostra ciutat és la falta de noves contractacions, prestem avui una
atenció especial als aturats.
Concretament, als que acaben de sofrir aquesta situació. Abans de signar la devastadora carta d’acomiadament, hi ha alguns aspectes que hem de tenir en compte. Per exemple, haver rebut abans la quitança, perquè en aquest tipus de comunicacions declarem que no tenim ‘res més que reclamar a l’empresa’. Però pot ser que la reclamació la desitgis fer després de valorar els detalls del teu acomiadament.
És aquí quan pot començar l’anomenat procés de conciliació “ofi cial”, on l’empresari té l’oportunitat
d’arribar a un acord amb tu.
Això evitaria una demanda judicial. Però com a advocats especialistes en Dret Laboral, ressaltem una altra
opció potser menys coneguda: l’arbitratge. Un sistema que comporta menys costos i menys pressió a l’hora de resoldre confl ictes laborals.
Es realitza de forma privada i informal. No obstant això, les decisions que es prenen són d’obligat compliment per a les parts en disputa. Es tracta d’una nova tendència que cada vegada s’empra més per resoldre enfrontaments entre ocupadors i empleats. Els lletrats som en aquests moments només intermediaris entre uns i altres, per propiciar l’enteniment i que no es desequilibri la balança. I potser no t’han acomiadat però has viscut una desavinença amb la teva empresa. L’arbitratge també està indicat en aquestes circumstàncies.
I en el nostre bufet tenim comprovat que, en defi nitiva, quan aquest mètode soluciona per fi la problemàtica, sorgeix una major motivació laboral. Les empreses no solament han de mantenirse i prosperar, sinó que en elles ha d’existir una bona relació professional -i, si cap, personal, en la mesura del possible-entre plantilla i gerència. Una utopia? Potser, però un treballador motivat i una empresa amb una fi losofi a més fl exible en un moment donat poden unirse en un futur prometedor on hi hagi menys persones en les llistes de l’atur i més arbitratge en lloc de litigis.