Rubí acollirà el 5 de març la presentació de la guia de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol ‘Encarem el suïcidi juvenil’. L’acte, organitzat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, tindrà lloc a la Biblioteca a les 18 hores.
El suïcidi juvenil és la primera causa de mort entre les persones joves a Catalunya, per sobre dels accidents de trànsit. Segons dades de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) publicades el 2018, un de cada deu estudiants universitaris té pensaments suïcides durant el primer any de carrera.
El CNJC considera el suïcidi un fenomen social i multifactorial que es manifesta individualment i que té les seves causes i expressió en arrels culturals i socials. Sota aquesta premissa, l’òrgan ha elaborat una guia de prevenció d’aquesta problemàtica i d’acompanyament del dol que vol fer-ne una radiografia de l’estat actual i abordar-lo amb profunditat. El recurs es divideix en dos grans blocs: el primer, centrat en la sensibilització i la prevenció, posant el focus en la salut mental i emocional; i el segon, dedicat a l’acompanyament i el dol.
La presentació d’aquesta guia s’acompanyarà el proper dimarts d’una taula rodona que comptarà amb la participació de Marta Ballesta, psiquiatra de l’equip del Centre de Salut Mental d’Adults de Rubí; Anna Garcia, psicòloga del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Rubí; Cecília Borràs, membre de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents DSAS i col·laboradora de la guia ‘Encarem el suïcidi juvenil’; i Anna Plaza, coordinadora de la Unitat de Crisis i Prevenció del Suïcidi de la Dreta de l’Eixample. CPB – Serveis de Salut Mental i col·laboradora també del recurs.
El debat estarà moderat per Carles Alastuey, director de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Rubí.