Cristina Carrasco
Redacció
El projecte BRACE, promogut i subvencionat per la Unió Europea i liderat per l’Ajuntament de Rubí, ha celebrat la seva cloenda aquest cap de setmana a la ciutat. Representants de les institucions i entitats que hi han participat s’han donat cita per fer balanç del treball realitzat durant els últims mesos i gaudir de dues jornades lúdiques i esportives.
El BRACE, que es va posar en marxa a mitjan 2022, ha comptat amb la participació del CEF Can Mir de Rubí, l’Associazione Sportiva Bresso 4 d’Itàlia, el club KCS Machelen de Bèlgica i l’Instituto Superior de Gestao de Portugal.
Dins aquesta iniciativa, les organitzacions implicades han disposat d’un espai per compartir les seves experiències treballant amb immigrants, i especialment amb joves no acompanyats i refugiats, a través del futbol. La idea era poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetessin millorar els projectes que ja tenien actius i estudiar com replicar-los en altres municipis.
El treball s’ha estructurat en diverses trobades internacionals, que han permès constatar la gran quantitat de barreres que han d’afrontar els i les joves migrants o refugiats: burocràcia lenta i estressant, dificultats lingüístiques o experiències traumàtiques. També han de fer front a l’allunyament de les seves referències emocionals i afectives, a les diferències culturals amb altres menors joves que estan en la mateixa situació, manca d’identificació amb la societat d’acollida i reticències de molts municipis a acollir-los, entre moltes altres.
A les diferents reunions, també s’han abordat estratègies per incidir positivament en la vida d’aquests joves a través de l’esport, com ara promoure un major coneixement dels clubs als espais on viuen aquestes persones, crear un ambient acollidor en el context dels entrenaments i proporcionar-los una persona de referència. Altres accions són treballar amb les famílies del club per reduir tensions, formar el cos tècnic per tractar amb grups de migrants o parar atenció als aspectes emocionals col·laborant amb treballadors socials i psicòlegs. També intervenir fora dels entrenaments, per exemple oferint als joves ajuda en tasques quotidianes, donant-los suport econòmic o ajudant-los amb la burocràcia i els obstacles que es troben al país amfitrió.
La jornada tècnica d’aquest dissabte, que ha tingut lloc al Museu Municipal Castell (MMUC), ha comptat amb les intervencions dels responsables del CEF Can Mir, Jordi Peiró i Xavi Mas; del director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; dels responsables dels centres d’acollida d’ISOM, Said Kabbou, i d’Iniciatives Solidàries, Cristina Amat; i de la representant del Centre d’Estudis Ensinus de Lisboa Sara Balcázar. També hi ha participat a distància la UEFA, organització que ja ha manifestat la seva voluntat d’implicar-se en una segona edició del projecte. A més, diversos joves, migrants i no migrants, han pres part en una taula rodona on han pogut compartir expectactives, preocupacions i també il·lusions.
Després d’aquesta primera part tècnica, la jornada ha continuat amb els partits de futbol disputats al camp de Can Rosés i un sopar de germanor que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, entre altres autoritats locals.
La voluntat dels socis del projecte BRACE, si s’aprova el finançament europeu necessari, és donar continuïtat a la feina feta amb una segona edició (IMPROVE) i la incorporació de nous aliats, com la UEFA. De moment, aquests primers mesos de treball conjunt es traduiran en un manual de bones pràctiques que orientarà aquestes i altres entitats que vulguin facilitar la inclusió dels joves migrants a través de l’esport.
NOTÍCIES RECENTS