La projecció del documental va tenir lloc el dimarts a la Biblioteca. / Localpres-Ajuntament
La Biblioteca ha acollit aquest dimarts l’estrena del documental ‘Dones en temps de crisi: any 2020’. La projecció dels diferents capítols del documental i la xerrada posterior han comptat amb la participació d’una quarantena de persones.
El documental és un homenatge a les dones que, amb ocupacions diverses, han fet sostenible el dia a dia de la crisi de la covid-19. A més, pretén donar visibilitat als treballs de les dones i els lideratges femenins, contribuint a pluralitzar i donar major representativitat a les aportacions essencials de les dones en el context de la pandèmia.
El projecte audiovisual presenta retrats allunyats de tòpics i d’estereotips de les vivències de dones de generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals o capacitats molt diverses. Són 32 dones que treballen en diferents sectors dels 18 municipis catalans que formen part de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació les protagonistes d’aquest audiovisual. Entre les protagonistes hi ha dues rubinenques, Lídia Gil, directora de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia, i M. José Martínez, propietària d’una perruqueria i un centre d’estètica, totes dues amb fills. Gil explica en un dels fragments les dificultats per conciliar les complexes relacions entre les cures, l’espai domèstic i l’espai laboral: “Sabíem que es cobraria un 70% de la totalitat de la nòmina i, és clar, això és dur per aplicar-ho a tots els companys. I, a més, gestionar la incertesa. Tothom té moltes preguntes, tothom vol saber quan tornem, quan s’acabarà això. I si alguna cosa ens ha ensenyat aquesta pandèmia és que ningú tenia les respostes”. En el cas de Martínez, també reflexiona sobre la vulnerabilitat de la vida davant d’una pandèmia d’aquestes característiques: “Creia que ens moriríem. A més, no pares de veure la televisió, entres en un bucle…”.
La presentació del documental a Rubí va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i també de les cineastes autores del film, Nila Núñez, Cristina Almirall i Raquel Marques. La màxima responsable municipal va destacar com les tasques que històricament han recaigut en les dones han estat permanentment infravalorades i la importància de donar visibilitat a aquestes tasques: “Estem lluitant contra la història. Durant segles, les dones s’han fet càrrec de manera gairebé exclusiva de les tasques reproductives i de les cures. Funcions absolutament indispensables per a la vida que, tot i així, han estat menystingudes i precaritzades”.
Tots els capítols del documental es poden veure a través del web http://www.alacarta.cat/donesentempsdecrisi.