Les parades de llibres i roses s’ubicaran davant dels establiments.
Tot està a punt perquè aquest divendres 23 d’abril la ciutadania pugui gaudir d’una nova Diada de Sant Jordi, tot i que amb una programació adaptada a la situació sanitària. Així, roses i llibres tornaran a engalanar els carrers de la ciutat, però ho faran en les parades que enguany s’ubicaran davant dels establiments per evitar les aglomeracions, que habitualment es produïen quan la plaça Doctor Guardiet era el punt neuràlgic de la celebració.
Seguint el pla específic per a la Diada de Sant Jordi aprovat per la Generalitat, els establiments que hagin sol·licitat autorització poden obrir parades de venda de llibres i roses al carrer, situant aquestes davant dels seus locals. Dins de les botigues caldrà observar les restriccions vigents quant a aforament, control d’accessos i altres mesures.
L’Ajuntament ha rebut sol·licituds per l’obertura de quatre parades de floristeries (c. Prat de la Riba, dues al c. Maximí Fornés, i pl. Nova de Les Torres) i cinc llibreries (pl. Pere Esmendia, pg. Francesc Macià, c. Doctor Robert, c. Sant Pere i c. Magí Raméntol).
També Font del Ferro se suma a la diada amb la comercialització de petits rosers preparats pels treballadors del viver. Aquests es poden comprar a la finca del c. Mallorca de dilluns a dissabte de 9 h a 14 h o bé a la parada que té al Mercat Municipal els dijous i divendres de 8 h a 13 h.
Activitats més enllà dels llibres i les roses
El mateix divendres de Sant Jordi, tindran lloc dues propostes: un concert de sardanes amb la Cobla Montgrins a l’Ateneu Municipal (18 h) i el lliurament de premis del concurs literari del club de lectura Veus de Dones a la Biblioteca (19 h).
L’endemà, l’Ateneu serà la seu de l’activitat familiar ‘Les nostres cançons en dues sessions’, a les 11 h i a les 12 h. I diumenge a les 12.30 h, s’ha programat en aquest mateix espai un concert de jazz a càrrec de Ramon Fossati Swing Quartet.
Prèviament a la Diada també s’han programat altres activitats com una xerrada literària sobre Mercè Rodoreda a la Biblioteca, que va tenir lloc aquest dimarts, o una sessió especial de l’Hora del conte, centrada en Sant Jordi, que serà aquest dimecres a les 18 h també a la Biblioteca. Per completar les activitats prèvies a la Diada, dijous a les 19 h l’Ateneu acollirà una xerrada musical sobre l’òpera Otel·lo, de Giuseppe Verdi.
Més enllà d’aquesta programació cultural, la Diada de Sant Jordi serà l’excusa per centrar la mirada en determinats col·lectius i reivindicacions. El dijous 22 d’abril a la tarda, diverses noies del Pinar repartiran a la gent gran del barri roses elaborades per elles mateixes amb goma EVA. Ho faran a domicili i amb l’objectiu de transmetre un missatge d’agraïment i de suport a aquests veïns que han patit especialment el confinament. Es tracta d’una proposta dels serveis d’Acció Comunitària i Gent Gran Activa coordinada amb Rubí Jove als Barris.
D’altra banda, des del Servei d’Igualtat s’ha posat en marxa una iniciativa simbòlica per reivindicar el rol femení en la tradició de Sant Jordi. Així, es repartirà entre les escoles una il·lustració de la princesa creada per l’Escola d’Art i Disseny edRa per tal que els infants puguin pintar-la i posar-li nom, amb la intenció de treure aquest personatge del segon pla i de l’anonimat que se li atorga normalment en el context de la llegenda. A més, es promourà una major visibilització de les Jordines i, dins la pàgina web municipal, es podrà consultar una selecció de lectures amb contingut feminista.
El dissabte 24 d’abril, de 10.30 h a 14 h, el Servei Educatiu de Residus i la Biblioteca col·laboraran en una edició especial de La Trocalleria a la plaça de Catalunya. Amb motiu de Sant Jordi, l’habitual espai d’intercanvi d’objectes de segona mà promourà l’intercanvi de llibres usats.