Els actes commemoratius del Tricentenari a Rubí es tancaran aquest dijous amb la representació al Celler de l’espectacle teatral La cançó dels catalans, de Víctor Mora i Alsinella. La companyia osonenca 3.Teatre serà l’encarregada de portar a l’escenari aquesta obra sobre els fets del 1714.
La cançó dels catalans es va estrenar el 1922 i poc després va ser prohibida pel govern espanyol. El 1931, durant la Segona República, l’obra es va recuperar però només momentàniament, ja que després va deixar de representar-se durant més de 80 anys. Recentment, el grup 3.Teatre l’ha tornat a escenificar coincidint amb la commemoració del Tricentenari.
L’acció de l’obra se situa al mes de novembre de 1714 en un hostal d’Espinelves, on un grup de gent de l’indret recull armes per respondre al saqueig de les tropes borbòniques. A l’hora de portar a escena el llibret, el grup 3.Teatre ha optat per afegir al cos de la història un pròleg i un epíleg situats al 2014, concretament al dia previst per a la consulta.
La nova versió de La cançó dels catalans, dirigida per Josep Maria Diéguez i de Jaureguízar, es podrà veure al Celler aquest dijous a partir de les 20 hores.
CLOENDA DEL TRICENTENARI
Amb la representació d’aquesta obra, Rubí tancarà els actes del Tricentenari, que es van inaugurar el 28 de març al Celler amb la participació del comissari de la commemoració a Catalunya, Miquel Calçada.
En els darrers mesos, han tingut lloc diferents propostes relacionades amb aquesta efemèride, tant de caràcter divulgatiu com lúdic. S’han organitzat jocs tradicionals del segle XVIII, s’ha pogut veure a la plaça de la Nova Estació l’exposició 300 anys després, La Sala ha acollit el concert Victus 1714, la música del llibre i la historiadora Montse Franch ha pronunciat la conferència 1714, sentiment de derrota, l’herència.