Rubí ha commemorat aquest divendres el Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les Dones amb diversos actes. L’acte institucional ha estat la lectura del manifest a la plaça Pere Aguilera, amb la façana de la casa consistorial il·luminada de violeta.
El text que han llegit cinc dones vinculades al teixit associatiu de la ciutat ha posat l’accent en les violències sexuals que són “les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades i que no tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder. El poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones”.
El document reconeix que el feminisme ha impulsat dos grans canvis: posar el consentiment al centre de les relacions humanes i exigir que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional.
“Aquest és el compromís que refermem totes les institucions polítiques del país. Un compromís amb la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política. En definitiva, un compromís amb la llibertat de les dones que ens ha de fer també una societat més”, conclou el text.
La lectura del manifest ha anat a càrrec de Sílvia Castañeda Fuentes, presidenta de l’Irmandade Galega de Rubí; Ariadna Fontela Roldan, cap de Canalla dels Castellers de Rubí, Magda Batlles Pagès, presidenta de l’associació d’Arrel Dansa; Lidia Martin Tornero, encenedora infantil de la Colla de Diables de la Riera de Rubí i Ainhoa Pozo Flores, membre dels Geganters de Rubí.
Concentració feminista
D’altra banda, l’Assemblea Feminista La Indómita de Rubí va convocar una concentració al vespre davant l’estació dels Ferrocarrils. La concentració ha recordat la història de les germanes Mirabel, assassinades de forma violenta pel dictador Rafeal Trujullo a la República Dominicana el 25 de novembre del 1960.
També van realitzar una performance on un grup de dones s’han estirat a terra per recordar a les víctimes de feminicidis, es van encendre bengales de fum negre i es va un minut de silenci en el seu record. Finalment es va llegir un manifest, on es va denunciar la violència institucional i es va animar a l’autodefensa feminista.