L’Ajuntament de Rubí i la Sindicatura de Greuges van organitzar divendres de la setmana passada la jornada ‘Els drets humans a la ciutat: nova ciutadania’ per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans. L’acte va ser a la Biblioteca i va incloure un debat i la representació teatral ‘El rey del Gurugú’.
Coincidint amb el fet que se celebra el 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans i que en fa 18 que es va promulgar la Carta Europea de Salvaguardia, s’ha buscat un nou format per celebrar la jornada amb un protagonisme per les arts escèniques.
‘El rey del Gurugú’, escrita i dirigida per Ferran Joanmiquel, és una obra que “parla de la situació que viuen les persones immigrants subsaharianes a la muntanya del Gurugú, molt propera a Melilla, una realitat que va ser molt mediàtica, però que ara ja ha quedat apagada”, ha explicat el dramaturg. La Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, va destacar que l’obra tenia per objectiu “sacsejar consciències i reflexionar sobre la immigració”.
La regidora de Serveis a les Persones, Marta García, ha ressaltat la tasca de l’Ajuntament en l’acollida de les persones migrants “a través del Pla de convivència i acollida” i d’un aspecte molt important, que és “la prevenció de rumors”. La responsable política també apunta que Rubí participa en un estudi del Fons Català de Cooperació sobre bones pràctiques en la integració dels drets humans a les polítiques socials.
El debat de l’activitat va comptar amb els testimonis d’Amadou Bocar Sam, president de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya i membre de la xarxa BCN Antirumors, i de Jordi Moreres, professor d’antropologia a la Universitat Rovira i Virgili.