Rubí s’està sumant a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, que es celebra el 21 de setembre, amb diferents iniciatives. En aquest sentit, usuaris i usuàries de la residència Amanecer, al carrer Sant Jaume, van instal•lar divendres passat una paradeta de sensibilització, informació i recaptació de fons per a la Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona.
Lina Arranz, directora de la residència, explica que va ser una iniciativa dels propis residents, que van exposar, en el marc del Consell de Participació del centre, la seva voluntat de participar activament en actes solidaris. Així, tal i com van fer durant les festes del carrer Sant Jaume, quan van recollir fons per a la Marató de TV3 amb una paradeta de rampoines, en aquesta ocasió van decidir que se sumarien als actes del Dia Mundial de l’Alzheimer.
“És una malaltia que coneixen perquè a la residència alguns companys la pateixen, per la qual cosa estan molt motivades”, assenyala Arranz, qui també destaca que “a més és una forma que estiguin actius i actives”.
D’altra banda, l’Ajuntament i la Fundació AVAN han organitzat per dimarts 23 de setembre la xerrada Què és l’Alzheimer? Respostes i vivències, una conferència que vol explicar de manera clara i entenedora els principals aspectes d’aquesta malaltia neurològica.
La xerrada tindrà lloc a les 18.30 hores a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler i anirà a càrrec de la neuropsicòloga Sílvia Ramos i d’Antoni Carrere, usuari d’AVAN, diagnosticat d’Alzheimer, que exposarà en primera persona com conviu amb la malaltia.
També dimarts al matí, un grup de sòcies i voluntàries d’AVAN Rubí muntarà una taula informativa a l’Avinguda Barcelona per oferir informació a la ciutadania interessada.
L’Alzheimer és un tipus de demència que, com a conseqüència de l’augment d’esperança de vida i la falta de solucions, pot generar greus problemes de sostenibilitat tant social com sanitària. A l’Estat espanyol hi ha unes 700.000 persones que conviuen amb algun tipus de demència, en un 60% dels casos Alzheimer. A Catalunya es parla de 112.000 afectats per aquesta malaltia; un 80% d’aquests viuen al seu domicili amb algun familiar que els fa de cuidador.
Aquesta demència té encara un origen i causes desconegudes, es diagnostica tard, és impossible de preveure i no existeix medicació que la retardi o freni el seu curs. La progressiva discapacitat de les persones afectades i la dedicació que requereixen per part dels seus cuidadors fan que aquesta i altres malalties neurològiques es posicionin com una de les principals causes de dependència a la nostra societat.