Redacció
Rubí ha commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les Dones amb la lectura del manifest amb motiu del 25N a la plaça Doctor Guardiet. L’acte, presidit per l’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha recordat totes les víctimes de feminicidis d’aquest 2024.
Segons les dades del ministeri d’Igualtat, la xifra de dones mortes a Espanya per violència masclista des de 2003 és de 1.285. La màxima edil s’ha referit a l’assassinat d’una menor a Oriola. Si es confirma que es tracta d’un cas de violència masclista, 42 dones haurien mort en mans de la parella o l’exparella a l’Estat espanyol durant el 2024, una a Rubí.
“Cridem a la responsabilitat individual i col·lectiva per aturar la violència cap a les dones i que deixem de celebrar el 25N; això voldrà dir que vivim en una societat més igualitària i més lliure”, ha dit la màxima edil.
El manifest, que han llegit dones vinculades al teixit associatiu de la ciutat, recorda que “el 79,3% de les catalanes ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida. 8 de cada 10 dones. Així mateix, el 65,2% de les dones han patit alguna forma de violència sexual al llarg de la seva vida. Es tracta de la violència masclista més comuna que afecta encara amb més freqüència les joves”, diu el text.
Igualment, el manifest reclama treballar per garantir els drets de les dones, infants i joves que es trobin en situacions de violència masclista; que es compti amb totes les dones migrades i que es garanteixin els seus drets per evitar que siguin revictimitzades; escoltar activament les veus d’infants, adolescents i joves i fer dels centres educatius espais lliures de violències masclistes i impulsar polítiques preventives i de sensibilització en tots els àmbits de la societat.
Finalment, el document reconeix la necessitat de crear una xarxa feminista per aturar les violències: “Marquem la diferència entre totes i tots: ciutadania, comerços, transports, administracions. Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents del canvi. Trenquem tots els silencis i tinguem totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències a l’espai públic. Fem xarxa entre institucions, entitats, agents i territoris contra les violències masclistes!”.
La lectura del manifest ha anat a càrrec de Mónica Gaona Morales i Ámbar Argotte Silva (Grup Mujeres Palante); Yolanda Asencio Barbancho i Ariadna Fontela Roldán (Castellers de Rubí); Josefina Hinojosa Mesa i Silvia Zarza Cortés (Geganters de Rubí); Desiré Alonso Luna i Valeria Escobar Ortiz (Escola d’art i disseny edRa); Esperança Castrelo Álvarez (Club de lectura Veus de dona); i Nayara Castillo Rams i Raquel Arizola (Institut Escola Teresa Altet).
La lectura del manifest s’ha traduït simultàniament a la llengua de signes i s’ha acompanyat de quatre peces musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música Pere Burés. L’Escola d’Art i Disseny edRa ha projectat el lema del 25N a Rubí: ‘Ja n’hi ha prou!’.
NOTÍCIES RECENTS