El Dia de la Terra se celebrarà a Rubí del 22 al 30 d’abril amb una trentena de propostes dedicades a la fauna i la flora de Rubí. La programació, que ha estat confeccionada gràcies a la iniciativa de diferents col·laboradors, inclou activitats com la Fira de la Terra, tallers de temàtiques diverses i activitats de descoberta de l’entorn, entre d’altres.
Enguany, la temàtica d’aquesta celebració és la flora i fauna local, amb l’objectiu que la ciutadania pugui “aprendre a observar, identifica i valorar les espècies vegetals i animals i descobrir la biodiversitat àmplia que hi ha a la ciutat”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la presentació de la programació.
La celebració permet donar a conèixer totes les entitats i col·lectius de Rubí que actuen per preservar l’entorn natural de la ciutat i promouen accions de respecte i cura del medi ambient. Enguany, un total de 36 col·laboradors ─entre entitats, comerços, pagesos, masies, persones a títol individual i els diferents serveis municipals─, que sumen més de 120 persones, s’han implicat en l’organització de les diferents propostes que integren el programa.
Activitats
Entre les propostes més destacades hi ha la Fira de la Terra, que tindrà lloc el matí del dissabte 30 d’abril a la plaça Pearson. Durant la fira hi haurà diverses paradetes de venda de producte local, ecològic i de plantes de la Font del Ferro, així com activitats infantils, una mostra d’animals de granja, danses i tallers relacionats amb l’horticultura, entre d’altres. Totes elles a càrrec d’entitats com l’Agrupament Escolta Guspira, l’Esbart Dansaire de Rubí o Ecoasa, entre d’altres.
Del 22 d’abril a l’1 de maig, els rubinencs i les rubinenques poden gaudir d’un Passeig poètic pels arbres centenaris de Can Xercavins, un recorregut que es realitza de forma autònoma, amb la col·laboració de la Masia de Can Xercavins.
Aquests dies també es pot fer un cop d’ull a l’Espiell de la fauna nocturna de Rubí, un recull de vídeos nocturns on es pot veure l’activitat de diferents animals, a través de les gravacions d’@enxampatsalbosc i als textos de Rafel Bosch de Rubí d’Arrel. “Gràcies a unes càmeres espia col·locades als espais naturals de Rubí, podrem observar senglars, guineus i esquirols, però també podrem veure l’activitat de cabirols i toixons, animals que potser hi ha gent que no espera que formint part de la fauna rubinenca”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano.
El diumenge 24 d’abril s’han organitzat diferents propostes: una visita guiada per a la identificació de diferents espècies d’abelles i abellots, de la mà del naturalista Jose Luis Romero; una jornada de voluntariat ambiental per recuperar el patrimoni rural de Can Pòlit, a càrrec de Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí; i una activitat per conèixer els ratpenats i una sortida de camp, gràcies a la col·laboració de Jorge de Pedro, de l’Institut Català d’Ornitologia.
També s’ha preparat una sessió sobre plantes oblidades i un tast de cuina (29 d’abril), una sortida fotogràfica sobre flors i fauna a Can Xercavins (30 d’abril, a càrrec del Grup Fotogràfic El Gra), i un Ecotaller de farmaciola de natura (30 d’abril).
D’altra banda, i coincidint amb la diada de Sant Jordi, s’ha programat una gran jornada d’activitats relacionades amb la poesia i els arbres monumentals de Can Xercavins. Aquesta jornada s’iniciarà amb un parell de visites guiades a la masia de Can Xercavins i, tot seguit, es farà un recorregut poètic pels arbres monumentals de la masia de la mà del grup escènic Casal Popular, i finalitzarà amb una exposició fotogràfica amb l’amenització del Quartet Stamiz, de l’Escola Municipal de Música Pere Burés.
Durant la setmana, també s’ha programat un cicle de tallers sobre estalvi en la factura de l’aigua (25 d’abril), elèctrica (26 d’abril) i de gas (27 d’abril) a càrrec del servei municipal Rubí Brilla.
Activitats per a l’alumnat
Les escoles també participen d’aquesta celebració amb una activitat específica vinculada a l’exposició Respira Rubí, realitzada pel CIRC. Les il·lustracions d’aquest col·lectiu, que es tornaran a ubicar a les portes dels centres educatius del municipi com a l’edició passada, conviden l’alumnat a explorar la zona natural que els pertoca per descobrir la seva biodiversitat.