Cristina Carrasco
Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Salut Mental, que va ser ahir 10 d’octubre, aquest matí l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora de Salut, Marta Oliva, han presentat la Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí. La Guia està adreçada a professionals com docents o monitors, però també vol ser una eina útil per tothom.
Martínez ha assenyalat que a la diagnosi del Pla Local de Salut, recentment aprovat, es va detectar, un increment significatiu del nombre de menors atesos als Centres d’Assistència Primària (CAP) amb trastorns com el TDH o la hiperactivitat, però també per problemàtiques relacionades amb el benestar emocional de joves i adolescents.
Segons la màxima edil, la pandèmia de coronavirus ha incrementat aquestes problemàtiques. En aquest sentit, ha apuntat que, malgrat el tabú que envolta el suïcidi, aquest és més freqüent del que es pensa: només el 2020, es van treure la vida gairebé 4.000 persones a l’Estat espanyol, és a dir, 11 persones cada dia.. “Hi ha una mena de tabú sobre el suïcidi, sembla que per no parlar del suïcidi l’evitem, i és justament al contrari, el que volem és justament el contrari, parlar sobre el suïcidi i veure com el podem prevenir”, ha apuntat.
La guia, redactada pel psicopedagog Carles Alastuey i la doctora en psicologia Cecilia Borràs, vicepresident i presidenta respectivament de l’entitat ’Després del Suïcidi. Associació de Supervivents’, ofereix informació i recursos per detectar factors de risc i possibles conductes suïcides o autolesives. La publicació es presentarà oficialment el pròxim 20 d’octubre en el marc d’una jornada al Castell adreçada a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves. A més, es penjarà també a la pàgina web de l’Ajuntament perquè la pugui consultar qui vulgui.
Per la seva banda, la regidora de Salut, Marta Oliva, també ha explicat que, paral·lelament, des del Servei de Salut Pública es treballa en tres àmbits. Un dels àmbits on s’està actuant són els centres educatius. Aquest curs, el Servei de Salut Pública ofereix tallers sobre factors de protecció a prop de 900 alumnes de nou escoles i instituts de la ciutat. En ells es tracten temàtiques com les habilitats socials i la capacitat de resolució de problemes; les estratègies per afrontar la frustració; l’autoestima; i l’optimisme.
També estan previstos tallers per al professorat amb l’objectiu de dotar-lo d’eines per fer una detecció precoç del risc de suïcidi i aprendre a afrontar-lo. A més, es faran sessions per a les famílies amb l’objectiu de reforçar els factors de protecció i ajudar-les a detectar el patiment emocional del seus fills i filles.