El comerç i l’hostaleria són els sectors més afectats per la caiguda de l’activitat. / M.C.
Una de les conseqüències més visibles de la crisi sanitària actual és que ha suposat un fre a l’activitat econòmica de la ciutat. L’aturada general de l’economia ha tingut un impacte directe en les empreses i els treballadors de la ciutat. Segons una anàlisi encarregat per l’Ajuntament de Rubí, la ciutat ha perdut el 7,3% de les seves empreses per la crisi provocada per la pandèmia.
Actualment, hi ha al municipi 1.967 empreses, la xifra més baixa en un tercer trimestre des del 2013. El comerç i l’hostaleria són els sectors més afectats i entre tots dos sumen el 30,6% de la pèrdua de teixit empresarial rubinenc. Si s’hi afegeix la construcció, les activitats professionals i científiques, la metal·lúrgia i la fabricació de maquinària, el percentatge s’enfila fins al 60,7%. En termes relatius, el sector més perjudicat per la situació ha estat la indústria, que ha perdut el 13,2% dels comptes de cotització.
La fortalesa de la indústria a Rubí està ajudant a suportar millor la caiguda de l’economia
Segons aquesta diagnosi, entre els mesos de febrer i agost del 2020 es van destruir 974 llocs de feina, un 3,8% del total. D’aquests, fins al mes de novembre se n’havien recuperat gairebé la meitat. Ara mateix, Rubí té un 1,3% de llocs menys de feina que ara fa un any, una xifra més positiva que el conjunt de Catalunya. Segons l’estudi, aquesta millora general de Rubí respecte al conjunt del país és per l’estabilitat del sector industrial davant de la crisi econòmica.
En termes generals, la indústria, l’hostaleria i el comerç són els sectors més afectats per la crisi, amb pèrdues que arriben a la destrucció de 449 llocs de feina. En canvi, els serveis a la producció han aconseguit augmentar els llocs de treball, encapçalats per les activitats administratives, serveis auxiliars i immobiliàries, juntament amb altres sectors com el de l’educació o el de la indústria química, que també han registrat augments de l’ocupació.
En relació a l’atur, a Rubí s’ha incrementat un 15%, mentre que al conjunt de Catalunya ho ha fet en un 24,2%. Segons les dades analitzades, Rubí és un dels municipis amb una tendència més positiva a l’hora de recuperar els nivells d’atur previs a la pandèmia.
Punt de partida del Pla de Reactivació Socioeconòmica
La diagnosi encarregada per l’Ajuntament de Rubí en relació a les conseqüències econòmiques de la pandèmia servirà com a punt de partida per l’elaboració del Pla de Reactivació Socioeconòmica de Rubí: “Analitzar quines transformacions marquen el present i el futur més immediat ens han de permetre identificar les prioritats per recuperar el consum, les inversions, les exportacions i el teixit empresarial que hem perdut”, va explicar l’alcaldessa, Ana M. Martínez, en la presentació de la diagnosi a la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí.
El pla es marca com a objectiu contribuir al manteniment del teixit productiu i econòmic per generar ocupació, ingressos i activitat econòmica. També pretén a llarg termini treballar per un model de desenvolupament sostenible i resistent a futures crisis.