Cristina Carrasco
La plaça Neus Català, al barri de Les Torres, ha acollit aquest diumenge l’homenatge a la supervivent dels camps d’extermini nazi que va viure al barri rubinenc i lluitadora antifeixista. La sala Neus Català, el Centre d’Estudis Rubinenc-Grup de col·laboradors del Museu (CER-GCMR) i els Comuns de Rubí han recordar la seva figura.
En l’acte d’homenatge, la presidenta de la Sala Neus Català, Marta Ribas, va recordar les causes per les quals Català va lluitar incansablement com l’antifeixisme, el feminisme o la defensa dels drets humans, mentre que l’historiador local Jordi Vilalta, membre del CER-GCMR va recordar la vida de Neus Català, defensora dels drets humans.
També van intervenir Jordi Arnáiz, portaveu de Rubí en Comú i regidor de Memòria Democràtica a l’Ajuntament de Rubí, qui va ressaltar la importància de la tasca per recuperar la memòria democràtica impulsada des del consistori.
L’acte va finalitzar amb la lectura de la lletra de ‘I sols tu’ del grup El diluvi que vol homenatjat les dones de la història i una ofrena floral al monòlit que recorda la combatent antifeixista al barri on va viure quan va tornar de l’exili a França.
Català va néixer el 6 d’octubre de 1915 als Guiamets al Penedès. Va ser una lluitadora contra el franquisme a Espanya i contra el feixisme a Europa. Va salvar prop de 200 nens de l’orfenat de Premià de Dalt i va travessar amb ells la frontera. Es va unir a la resistència a França i va ser empresonada al camp d’extermini nazi de Ravensbruck d’on va sortir com una de les poques supervivents.
Un cop va tornar de l’exili ja després del franquisme, Català va viure més de dues dècades a Rubí, i després va tornar a Els Guiamets, el seu poble natal, on va morir a 103 anys.
NOTÍCIES RECENTS