El Ple del mes de febrer, que es va celebrar telemàticament el dijous, va aprovar la creació d’una moneda local de caràcter virtual que ha de servir per incentivar l’economia local i també per impulsar projectes de caràcter social o ecològic.
La proposta de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) va ser ben rebuda per la resta de grups municipals i va tirar endavant amb l’única abstenció de Ciutadans (Cs). La portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, va defensar que la moneda local “pretén introduir més diners al comerç local i que aquests es mantinguin circulant dins de l’economia local, vinculant-los a altres projectes, com podria ser la recollida selectiva de residus o altres projectes de suport social”. La majoria de portaveus van destacar que amb aquesta moneda es podrà ajudar al comerç de proximitat, que ara mateix es troba en una situació delicada, i el govern local es va comprometre a posar-la en circulació de cara a la campanya de Nadal del 2022.
En canvi, la moció per demanar més recursos humans i tècnics per tal que les instàncies ciutadanes es puguin contestar en temps i forma adequats no es va aprovar perquè els dos partits del govern, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) hi van votar en contra. El regidor socialista Miguel Ángel Romero va dir que el servei ja “té els mitjans i els recursos necessaris” i que “el circuit funciona bé i la feina és bona”. La resposta no va agradar gens el portaveu de Veïns per Rubí (VR), Toni García, que és qui havia presentat la moció i va qualificar la resposta “d’insult a la intel·ligència” i va afirmar que “sentia vergonya aliena per aquesta resposta”. Ja fa anys que la Sindicatura de Greuges en els seus informes insisteix que l’administració local no està donant la resposta adequada a les instàncies presentades per la ciutadania.
Per Junta de Portaveus, es va aprovar una moció per incidir en la prevenció del càncer a través de la sensibilització de tota la població i especialment entre els joves. Per últim, Esquerra va retirar una moció sobre l’ordenació dels horts urbans i el fenomen del barraquisme després que el govern es comprometés a treballar en la proposta.
Tombada la moció per demanar la llibertat de Pablo Hasél
La moció que va presentar l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per demanar l’alliberament del raper lleidatà Pablo Hasél no va ser aprovada. En aquest punt, el PSC i Cs van optar per votar-hi en contra, mentre que VR es va abstenir i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ECP i l’AUP hi van votar a favor.
En un tens debat, el portaveu de Cs, Roberto Martín, va afirmar que Hasél és “un delinqüent reincident i no un màrtir” i que “les llibertats d’expressió han de tenir respecte per la vida de la gent”. Per part socialista, el regidor Moisés Rodríguez va demanar respecte per “l’estat de dret” i va insistir que “no es poden legitimar amenaces amb l’excusa de les idees o la militància”.
Per la seva banda, Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra, va afirmar que el que cal és un canvi estructural: “Les cançons d’aquesta persona no m’agraden, però no està a la presó per algunes de les frases desagradables que ha dit, sinó per injúries a la corona, és un desfici democràtic absolut”. Ànnia García, portaveu d’En Comú Podem, va reconèixer que en la llibertat d’expressió “no tot s’hi val, però ha d’haver-hi una proporcionalitat” i va deixar clar que “en un país democràtic, cantar barbaritats no pot ser mai un motiu per anar a la presó”. Per últim, la portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, va posar l’accent en la llibertat d’expressió i la seva relació amb els delictes d’odi, que diferencien els grups feixistes i neonazis de la crítica al sistema: “No podem barrejar els delictes d’odi amb la llibertat d’expressió. Atacar les estructures de poder i el poder de l’estat, els partits o les institucions mai no pot ser un delicte d’odi perquè no són grups oprimits”.