La plaça Neus Català i Pallejà ja llueix un record de l’activista antifeixista i supervivent del camp de concentració de Ravensbrück. El monument s’ha inaugurat aquest dissabte, coincidint amb el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en un acte que ha aplegat els màxims representants polítics dels ajuntaments de Rubí i Els Guiamets, poble natal de Català, a més de membres de la seva família i entitats relacionades amb la memòria històrica.
La plaça on Neus Català va viure durant més de 20 anys ha incorporat una olivera del municipi Els Guiamets, un símbol de la voluntat de tots dos pobles per mantenir viu el seu llegat: “A Rubí hem adoptat un compromís amb la recuperació i reparació de la memòria històrica i ho hem fet convençudes i convençuts que aquesta és l’única manera d’assolir una societat justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez.
Per la seva banda, l’alcalde dels Guiamets, Manel Sales, ha destacat els valors que encarna la figura de Neus Català, i ha expressat la seva gratitud a la ciutat per l’homenatge: “És un honor i un orgull que Rubí homenatgi la Neus. I és un doble honor que acompanyant aquest monòlit hi hagui una olivera dels Guiamets com a símbol de l’agermanament del nostre poble i Rubí”.
D’altra banda, la fillola de Neus Català, Virginia González, ha llegit una carta de la filla de l’activista, Margarita Català, on insisteix què cal seguir treballant per combatre la intolerància: “Hem de continuar resistint a les noves formes de fanatisme i barbàrie que volen promoure una visió racista de la humanitat i destruir la llibertat i la democràcia. Són els de sempre que encara són aquí plantant odi”.
La relació de Neus Català i Pallèja i Rubí es recull en un reportatge audiovisual, produït per l’Ajuntament de Rubí, que reviu la petjada que Català i Pallejà ha deixat a les persones amb qui va conviure durant la seva estada a la ciutat.