El ple del Consell de la Formació Professional (FP) ha aprovat aquest dilluns la seva memòria anual per unanimitat dels assistents. El plenari és l’òrgan de màxim govern i representació del Consell i està encapçalat per la presidenta, l’alcaldessa Ana M. Martínez.
La sessió de dilluns ha servit per exposar la feina feta durant aquest primer any des de la reactivació del consell el març del 2017. El consell ha avançat en els objectius de les seves tres línies de treball: el foment de l’FP, la transició escola-treball i la formació al llarg de la vida.
“Estem satisfets de la feina feta durant aquest any. El Consell de la Formació Professional ha entrat a formar part de dos projectes estratègics que han de definir el futur de les polítiques econòmiques del municipi: el pacte per la reindustrialització i la Taula per a la competitivitat industrial de Rubí i això ens dona la mesura de la importància de la feina d’aquest òrgan que vam reactivar ara fa un any”, diu el regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.
Per fomentar la Formació Professional, el consell ha destacat l’encàrrec d’un estudi a la Fundació BCN FP, l’organització de la III i la IV Jornada de la Formació Professional, la col·laboració amb la Fundació Bertelsmann i la creació de la Comissió per al Foment de la Formació Professional Dual, que té per objectius específics acordar l’especialitat del Certificat de Professionalitat a proposar en modalitat dual, establir vies de comunicació entre el teixit empresarial, els centres educatius i els agents socials del territori, entre altres. A més, s’ha incorporat CEM Formació, l’altre centre de Rubí que realitza formació professional ocupacional juntament amb Rubí Forma, a les taules de treball del Consell de l’FP.
Propostes i actuacions
Des del consell també s’ha proposat la creació del certificat de professionalitat de Tècnic en gestió de recursos i del mòdul formatiu de Tècnic en eficiència energètica a l’envolupant, dues propostes que s’han elevat al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i a l’Institut Català de Qualificacions Professionals (ICQP).
En la transició escola-treball, s’ha iniciat la construcció d’una guia que inclogui tots els serveis que treballen amb joves i es busquen les eines per crear un registre de joves que abandonen prematurament l’escola per fer-ne seguiment.
Pel que fa a la formació al llarg de la vida, s’ha signat un conveni de col·laboració amb Cecot Formació que permet que Rubí Forma ofereixi formació continua per a persones en actiu. Cecot Formació treballa per apropar a les empreses i a les seves plantilles la formació que necessiten per fer front als canvis tecnològics, econòmics i socials que es produeixen en la nova societat del coneixement i part de la seva oferta formativa es podrà cursar a Rubí tal com ja passava a ciutats com Terrassa o Granollers.
La sessió del ple del consell s’ha tancat amb la ponència ‘La Formació Professional i l’activitat econòmica a Rubí’ a càrrec d’Anna Punyet, tècnica de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional.
A més de l’alcaldessa, el plenari està format per un representant de cadascun dels grups municipals amb representació al ple de l’Ajuntament de Rubí, els regidors de Desenvolupament Econòmic Local, Serveis Socials, Educació, Polítiques d’Igualtat i Emancipació Juvenil; la directora de Desenvolupament Econòmic Local, tècnics de Cohesió Social i Serveis a les Persones, un representant del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i dos de la Diputació de Barcelona.
A més, també tenen un representant el Consell Comarcal del Vallès Occidental, Cecot, la Cambra de Terrassa, les associacions d’empresaris dels polígons, CCOO, UGT, cada centre d’FP de la ciutat, els centres de formació professional i ocupacional, les AMPA, l’àrea d’influència del municipi, el món universitari i l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògic.