Cristina Carrasco
Andrés Medrano, doctor en Bioquímica i llicenciat en Biologia, i Ànnia García, llicenciada en Ciències de la Comunicació i amb un postgrau en Cooperació Internacional, són els candidats d’En Comú Podem Rubí. Tots dos són veïns de Rubí.
– Quina valoració fan del mandat que finalitza?
Andrés Medrano (A.M): La valoració és positiva, però alhora no ens conformem. Malgrat l’epidèmia de Covid i la crisi econòmica, hem assolit algunes fites, per exemple, hem tret del punt mort les polítiques d’habitatge, hem revitalitzat el Rubí Brilla amb un pla director ambiciós, o hem posat la mirada en àrees com la memòria històrica on no hi havia gens d’interès per part del govern… Hem aportat moltes coses, però encara podem fer molt més si la ciutadania ens fa confiança.
– La valoració de l’acord de govern amb PSC és positiva?
– A.M.: Hem tingut oportunitat d’incidir en el govern de la ciutat i hem fet realitat bona part dels nostres projectes i això és positiu. Però és evident que el PSC és la força majoritària, té l’alcaldia i tenim tarannàs diferents. Estem parlant d’un partit que fa 20 anys que és al govern, que té unes inèrcies i unes maneres de relacionar-se que no són les nostres. Així que hem tingut diferències, però aquests conflictes els hem resolt de manera interna perquè entenem que era la nostra responsabilitat. La diferència és natural i davant l’opció de fer un espectacle, hem optat per la prudència en benefici de la ciutat.
– Quins complexos té Rubí?
– Ànnia García: S’han de superar complexos en relació amb ciutats veïnes com Sant Cugat o Terrassa i començar-se a creure moltes coses. Rubí necessita treure’s de sobre els complexos i
començar a explotar les seves múltiples potencialitats, que són brutals. Parlem de potencialitats pel que fa a creació de riquesa, a oferir ocupació de qualitat, amb un entorn rural i natural ric i divers… Hem de començar a treballar per explorar totes aquestes potencialitats i treure’n profit.
“A l’hora de prioritzar projectes, haguéssim fet una aposta clara per la pacificació de l’avinguda de l’Estatut”
– Com es pot treure profit d’aquestes oportunitats?
– A.M.: Estem en un moment estratègic pel futur de la ciutat, a punt d’iniciar la redacció del POUM. Un Pla d’Ordenació que ha de comptar amb la participació de la ciutadania i tots els agents de la ciutat, i esperem que amb el màxim consens. Però el POUM estarà determinat, al final, pel model de ciutat de qui lideri la ciutat o de qui pugui incidir en el govern.
– A.G.: Nosaltres defensem un model de ciutat sostenible, amb una mobilitat que no impliqui cotxes a tot arreu, on el vianant sigui una prioritat. Una ciutat amb un espai públic de qualitat i al servei de les persones, i aquí tenim molt marge de millora. Per ECP, la ciutat ha de ser un entorn més acollidor per fer la vida dels ciutadans més fàcil i saludable. Cal dotar d’equipaments les urbanitzacions i també els barris i el Pla del verd urbà s’ha d’aplicar amb les inversions corresponents.
– Una de les crítiques a aquest govern ha estat la compra d’equipaments que continuen buits.
– A.G: Per nosaltres, a l’hora de prioritzar projectes haguéssim fet una aposta clara per la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, perquè és clau per la transformació de ciutat i la mobilitat sostenible. És probable que no haguéssim comprat alguns d’aquests edificis, abans de fer realitat altres projectes que estan pendents des de fa molt de temps. Sí que compartim l’aposta per rehabilitar el Casino perquè aquest equipament serà una eina clau de dinamització cultural i social de la ciutat.
– La seguretat està sent un dels eixos de campanya. Què en pensen?
– A.M.: La seguretat és un dels principis per tenir una vida de qualitat. Però no només en el sentit de no patir un robatori, sinó la seguretat de poder encendre el llum a casa, que obriràs l’aixeta i tindràs aigua i de tenir un sostre sense importar la teva situació. Amb aquest conjunt de seguretats, és més fàcil una convivència adequada. La seguretat policial s’ha de millorar amb més recursos humans i tècnics. Apostem per la policia de proximitat i, a les urbanitzacions, patrulles especials, que coneguin bé el territori. També s’ha de fomentar la cohesió social i, per això, defensem la creació d’una xarxa de centres cívics, on el veïnat es trobi i es conegui. I cal lluitar contra el vandalisme i l’incivisme que també crea inseguretat.
– Sobre aquesta xarxa de centres cívics que proposa, quin seria l’objectiu?
– A.G.: Proposem una xarxa inicial de set centres cívics, ubicats a Ca n’Oriol, 25 de Setembre, Can Fatjó, Zona Nord, Les Torres, el Pinar i urbanitzacions. La idea és que aquests equipaments ofereixin recursos i serveis municipals o del teixit associatiu i que, alhora, siguin un espai de trobada i articulació del veïnat, on es fomenti la cohesió dels barris.
La programació hauria de ser diversa i complementària, és a dir, si vols fer un taller de tal tema, hauràs d’anar al centre cívic de tal barri. A més, a cada centre cívic s’oferirà el servei de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, mínim un dia a la setmana, i també un punt de recollida de petits residus i d’ajuda per a tràmits digitals per a la gent gran.
– La regidoria d’habitatge ha estat la seva responsabilitat, però diuen que ara és el moment de prémer l’accelerador. Com s’explica?
– A.G.: És un dels eixos prioritaris del nostre projecte de ciutat. Hem fet molta feina en l’àmbit d’habitatge, amb una inversió d’uns 6 milions d’euros en projectes que s’han executat o s’estan realitzant com els 6 habitatges al carrer de M. Aurèlia Capmany o l’espai d’acolliment residencial d’urgència al carrer Belchite.
També hem projectat 16 habitatges de lloguer social per a joves, per a gent gran o per a persones amb mobilitat reduïda al barri de Sant Jordi Parc i un espai d’allotjament dotacional, amb serveis comuns, per a gent gran a l’avinguda Castellbisbal. Però cal anar més enllà. I aquest serà el mandat per fer-ho possible.
– Com es pot incrementar el parc públic d’habitatge?
– Primer de tot, incrementant de forma decidida i constant la inversió pressuposària. Això permet comprar i construir i a la vegada hi ha mesures de baix cost, com el cens d’habitatge buit, una eina que permetrà la Generalitat expropiar 38 habitatges de grans tenidors. El problema que tenim per davant és la manca de sòl, per això és important redactar ja el nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), que ha de preveure un 40% com a mínim de reserva d’habitatge públic. I per això treballarem.
– Diuen que volen tornar a ser claus en la governabilitat?
– A.M.: El nostre objectiu electoral és tenir alcaldia, això és evident, no em presento per donar suport a ningú, em presento amb un projecte propi. Hem conegut com funciona el govern, com funciona l’oposició i estem convençuts que el nostre projecte no té res a envejar a cap altre projecte. Ben al contrari perquè ve d’unes conviccions profundes, d’una ideologia i d’uns principis que entenem que per Rubí poden ser rectors de la transformació necessària de la ciutat.
– En tot cas, si l’escenari és propici a nous acords de govern, amb quins partits pactarien i amb quins no s’ho plantegen?
– A.G: La decisió sempre la té la ciutadania, és a dir, els pactes son fruits de la votació de la gent, i les majories conformen a partir d’aquest resultat. El nostre propòsit és liderar el govern, sinó liderem el govern, és governar, de manera que és la única via per fer arribar els teus projectes i l’encomana que t’han fet els teus electors a la realitat.
Per tant, el que nosaltres volem és estar al govern, per fer realitat el nostre programa, no estar per estar.
NOTÍCIES RECENTS