L’alcaldessa, durant la presentació. / Ajuntament-Localpres
L’Ajuntament ha presentat un Protocol per a l’abordatge de la mutilació genital femenina, un document que ajuda a prevenir i tractar casos de mutilació genital des dels serveis municipals.
El text és un compromís del govern local per seguir impulsant eines per combatre tots els tipus de violència masclista de forma més eficient, ràpida i coordinada.
El protocol es va presentar a la ciutadania dimarts al Castell de Rubí amb la presència de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, Eunice Romero, i altres regidors.
“Es tracta d’una forma de violència masclista que atempta contra la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones, és una vulneració dels drets humans que volen combatre i erradicar”, va explicar Martínez. Per la seva banda, Romero va ressaltar la importància que el protocol hagi comptat amb persones de les comunitats afectades per aquesta pràctica.
La presentació del protocol va incloure dues ponències a càrrec de la presidenta de l’Associació de Dones Immigrades i Subsaharianes (ADIS) i la Xarxa de Migració de Gènere i Desenvolupament (RMGD), Bombo N’dir Fall, i la pediatra de l’EAP de Santa Coloma de Farners i activista contra la mutilació genital femenina, Imma Sau.
Donar la veu a la comunitat africana
El protocol per a l’abordatge de la mutilació genital femenina se sustenta en la idea de donar veu a la comunitat africana i en la capacitació i sensibilització dels agents implicats, tant en la prevenció de nous casos, com en el tractament de dones que ja han estat mutilades.
El document prioritza l’actuació preventiva i estableix un circuit de detecció, sensibilització i elaboració d’un pla d’actuació específic en cada cas. El primer nivell d’intervenció sempre és a través de les professionals de la salut, l’educació, els serveis socials, el SIAD o l’àmbit de ciutadania. Els cossos de seguretat i la DGAIA es contemplen en el segon nivell d’intervenció. Es preveu la via judicial, però sempre en última instància.
El text també inclou la creació de la Taula municipal per a l’abordatge de la mutilació genital femenina, que té per objectiu construir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció per prevenir, detectar i intervenir en cas de mutilació genital femenina.
A Catalunya, durant el 2020, la Generalitat va actuar en 8 casos de sospita de mutilació genital femenina. En tots, es van fer tasques de prevenció i es va evitar la mutilació.