Les dones amb discapacitat han estat les protagonistes d’un dels actes del Dia de la Dona. / Ajuntament (Arxiu)
Rubí continua celebrant la programació especial del Dia Internacional de la Dona durant el mes de març amb diverses activitats i temàtiques vinculades als drets de la dona. Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat una taula rodona en línia sota el lema ‘Dones amb discapacitat, parlant entre dones’, un debat sobre la invisibilitat, discriminació i estigmes que marquen la identitat de les dones amb discapacitat i les accions necessàries per combatre aquesta problemàtica.
La sessió, conduïda per Ruth González, tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, ha comptat amb la intervenció de Pilar Gomiz, doctora en Sociologia i periodista; i Miriam Herrero, presidenta d’Amanixer, l’Associació Aragonesa de Dones amb Discapacitat. L’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer, han fet la benvinguda i el tancament de l’acte, defensant que des de l’Ajuntament de Rubí seguiran “lluitant per una societat inclusiva i igualitària”.
Pilar Gomiz ha explicat com els prejudicis contra les dones amb discapacitat poden anul·lar els seus drets com a dona, ja que viuen sotmeses a un paternalisme constant en el seu dia a dia, fet que pot minvar la seva autoestima i la capacitat per prendre decisions per sí mateixes. “La única sortida es donar-los recursos perquè puguin ser independents i desenvolupar-se com a ciutadanes plenes”, ha sentenciat Gomiz.
Per la seva banda, Miriam Herrero ha explicat la tasca d’Amanixer, única entitat de dones amb discapacitat a l’Aragó nascuda el 2012. L’associació treballa amb moviments socials per reivindicar els drets de les dones amb discapacitat i ofereix serveis específics pel col·lectiu com suport social i psicològic personalitzat i formació per ajudar en la cerca de feina.
Polítiques transversals amb perspectiva de gènere i educació inclusiva
Les ponents han coincidit en els dos eixos necessaris per garantir els drets de les dones amb discapacitat. Per una banda, totes les polítiques governamentals han d’incloure la perspectiva de gènere i de discapacitat en tots els àmbits. L’advocada Miriam Herrero ha afirmat que les administracions han de col·laborar amb les entitats de dones discapacitades com a suport tècnic per elaborar polítiques inclusives. Herrero i Gomiz han denunciat les mancances en l’atenció accessible i l’accés a la sanitat de les persones discapacitades arreu d’Espanya.
D’altra banda, durant el debat s’ha conclòs que és fonamental educar a la ciutadania sobre els drets i les necessitats de les persones amb discapacitat. La presidenta d’Amanixer ha defensat que cal formar des de la infància a les escoles i també en l’àmbit laboral, especialment a persones que treballen a l’administració i de cara al públic, cases d’acollida, etc.