Oriol Sànchez, Ana M. Martínez i Carlos Otamendi van fer balanç dels fets delictius del 2020. / Localpres-Ajuntament
Un dels efectes que ha tingut la pandèmia durant aquest darrer any és que el nombre de delictes ha disminuït a la ciutat en un 4% durant el 2020, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. Tot i això, el nombre de detencions ha augmentat un 10,5%. Així, durant el 2020 la ciutat va patir gairebé el mateix nombre de fets delictius que abans del 2019, quan es va produir un creixement del 3,9%.
La majoria de delictes produïts són contra el patrimoni, vuit de cada deu, i aquests han patit una caiguda del 6,6%. En aquest aspecte, destaca el fet que els robatoris amb força al domicili s’han reduït un 47,5% i durant aquest any s’han produït 127 casos. En canvi, han augmentat els robatoris amb força als vehicles en un 55,8%, el que s’ha traduït en 307 casos. La bona dada és que, en línies generals, els delictes produïts amb violència i intimidació s’han reduït de forma significativa, un 38%. Un descens que els cossos policials consideren molt rellevant, ja que és una tipologia delictiva que comporta un risc per a la integritat de les persones.
D’altra banda, la ràtio de criminalitat de Rubí és de 43,85 delictes per cada mil habitants, inferior a la mitjana de la Regió Metropolitana Nord i a la de Catalunya. Per aquest motiu, l’intendent en cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Carlos Otamendi, considera que Rubí és un municipi segur: “Podem dir que Rubí és una ciutat segura, ja que està per sota de la mitjana catalana i de la Regió Metropolitana Nord pel que fa a la mitjana delinqüencial”. Per la seva banda, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha agraït a tots els cossos policials la seva col·laboració, així com també als bombers i als professionals sanitaris per la feina desenvolupada durant tot aquest temps de pandèmia.
Menys accidents i més denúncies per molèsties en habitatges
Pel que fa a la tasca de la Policia Local, durant el darrer any ha prestat 2.500 serveis més que durant el 2019, tot i que el nombre de demandes ciutadanies s’ha reduït. Només les peticions de servei i els serveis planificats relacionats amb la pandèmia han suposat pràcticament el 23% del total dels serveis efectuats.
Les dades positives són que s’ha reduït el nombre d’accidents en un 27% i els atropellaments en un 55%. Per contra, les demandes de servei per molèsties als habitatges s’han incrementat un 45% i el nombre de denúncies per infraccions de les normes de convivència ha crescut un 115%. En relació a les dades delictives, s’ha registrat una disminució del 4% i un augment de les detencions de l’11%. L’inspector en cap de la Policia Local de Rubí, Oriol Sànchez, ha destacat com a nota positiva el descens d’accidents, tot i reconèixer que es tracta d’una casuística excepcional: “Tot i l’any que hem viscut, podem destacar una part positiva, que ha estat el descens d’accidents, atropellaments i accidents amb ferits lleus. Sabem que és difícil que aquestes xifres es mantinguin”.
Els dos cossos policials s’han emplaçat a seguir col·laborant per fer tasques en l’àmbit de la prevenció, com ara fer arribar consells de seguretat a la gent gran, veïns i altres ciutadans per evitar ser víctimes de fets delictius.