La Diada de Sant Jordi del 2022 no només serà recordada com la primera gran celebració post-pandèmia i sense mascaretes, sinó també per les difícils condicions meteorològiques. Malgrat els episodis de pluja i vent que s’han succeït durant tot el dissabte, la celebració de Sant Jordi ha tornat a inundar les places Doctor Guardiet, Catalunya i Pearson, on centenars de persones han passejat durant tot el dia per fer les seves compres a les carpes de les principals llibreries locals i punts de venda de roses.Partits polítics, fundacions i entitats locals també han estat presents al carrer amb estands propis.
Malgrat el mal temps, els paradistes coincideixen en que la gent tenia moltes ganes de celebrar Sant Jordi al carrer. Imma, de Gràfiques Ventura, ha destacat que la gent ha aguantat al carrer amb paraigües durant el matí i que valoren de forma positiva l’afluència, a nivell similar al del 2019. Jesús, de la Llibreria l’Ombra, afirma que “han viscut Sant Jordi amb moltes ganes i a la gent li agrada molt sortir a passejar”. Enric, del Racó del Llibre, explica que han patit molt amb les paradetes davant la tenda i a la plaça Doctor Guardiet, degut a les complicades condicions meteorològiques.
‘La vall de la llum’ de Toni Cruanyes i ‘Mai’ de Ken Follet, els llibres més venuts
Segons els llibreters locals, les obres més venudes en llengua catalana aquesta Diada han estat ‘La vall de la llum’ del presentador de TV3 Toni Cruanyes, i ‘Mai’ del popular escriptor gal·lès Ken Follet. Entre els top vendes també han estat ‘L’alegria de viure’ de Sílvia Soler, ‘Ningú sap que soc aquí’ d’Agnès Marquès, ‘Manual d’adoctrinament de l’escola catalana’ d’Òscar Dalmau, ‘El monstre de Santa Helena’ d’Albert Sánchez Piñol o ‘Rússia. L’escenari més gran del món’ de Manel Alías. En castellà, el llibre més comprat ha estat ‘Roma soy yo’ de Santiago Posteguillo.
En la secció infantil, els títols més populars han estat els còmics ‘Alexia Superfutbolista’ de la futbolista del Barça Alexia Putellas, ‘Los compas’ dels youtubers Mikecrack El Trollino y Timba VK, a més de les clàssiques sagues de ‘Pokemon’ i ‘Naruto’, segons Núria, de Gràfiques Ventura. D’altra banda, Jesús de la llibreria l’Ombra ha explicat que els més venuts han estat ‘No vull ser la princesa’ de Grzegorz Kasdepke, ‘Sant Jordi, la princesa i el drac’ de Marc Donat i Sandra de la Prada.
Contents per l’alta demanda de roses
D’altra banda, en l’àmbit de les floristeries estan molt contents per l’alta demanda. Carmen, propietària de la tenda Carmen Art Floral, afirma que aquest any tenien por per les previsions del temps, però s’han sorprès perquè les vendes han anat molt bé tot i el mal temps i la competència de paradetes de flors. Aquesta floristeria, que ven estructures florals treballades a mà realitzades amb productes naturals, l’any passat es va quedar sense roses al migdia de Sant Jordi. “Vam passar anys de pèrdues i d’haver de llençar roses amb la pandèmia i al 2021 els majoristes no es van atrevir a comprar moltes roses. Com els majoristes no tenien prou estoc, es va concentrar molta demanda en les floristeries”, explica la Carme. L’entrada del negoci, decorada amb un enorme drac, ha atret nombroses persones a les portes de la tenda durant la diada.