L’Ajuntament de Rubí, a través del Servei de Cooperació, ha programat diverses activitats per commemorar el Dia Mundial de les persones refugiades, el 20 de juny. Entre aquestes activitats, hi ha les exposicions virtuals ‘Tornar a Al Ma’in’ i ‘La maleta refugi’, que es poden visitar de forma virtual fins al 30 de juny.
‘Tornar a Al Ma’in’ és una mostra del Fons Català de Cooperació al desenvolupament que explica la història de Ma’in, un poble palestí ocupat i destruït el 1948. La mostra recull els testimonis de persones que van néixer a Palestina i expliquen la seva expulsió el 1948. Per la seva banda, ‘La maleta refugi’és un espai d’eines i recursos pedagògics de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat per combatre els principals rumors i estereotips envers la població refugiada.
També es faran altres activitats per commemorar el Dia Mundial de les persones refugiades. El 17 de juny a les 18 h tindrà lloc l’Hora del conte virtual de la Biblioteca amb el conte ‘L’ametller no va poder fugir’ i entre el 15 i el 22 de juny es posarà en marxa la campanya ‘Joves de Rubí amb el Sàhara’. A més, les entitats Rubí Solidari, Rubí Acull, CCAR i Apip-Acam faran visible el 19 de juny la seva tasca a través d’un vídeo per donar-se a conèixer i apropar el col·lectiu de persones refugiades a la ciutadania. Per últim, el 20 de juny, l’Ajuntament difondrà una formació en línia sobre els desplaçaments forçats en el marc de la crisi del coronavirus a l’Orient Mitjà i Mèxic.
L’Ajuntament atén 76 consultes sobre protecció internacional durant el 2020
Rubí disposa d’un Punt d’Informació i Orientació a les persones refugiades gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat des del 7 de gener del 2020. Des d’aquest dia i fins a l’11 de març, s’havien atès 76 consultes sobre protecció internacional de 69 persones. D’aquestes, 66 havien demanat informació sobre protecció internacional i tres persones informació per altres qüestions. L’11 de març es va suspendre l’assessorament i orientació presencial i ara es fa de forma telemàtica. Des de l’11 de març fins al 25 de maig s’ha atès 10 persones. El 51% de les persones ateses són homes, mentre que el 48% són dones, majoritàriament d’entre 30 i 44 anys. En la majoria dels casos els països de procedència dels usuaris són Colòmbia, Hondures, El Salvador o Veneçuela.